Het regime in Syrië wil samenwerken met de VN-inspecteurs over de aanval op Damascus, waarbij volgens de oppositie chemische wapens ingezet zouden zijn. Dat zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nog volgens de rebellen zijn daarbij 1.300 mensen omgekomen, maar dat cijfer kan niet door onafhankelijke bronnen bevestigd worden. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft de internationale gemeenschap opgeroepen maatregelen te nemen.

'Er zijn al verschillende rode lijnen overschreden'

"De rode lijn is al lang overschreden", aldus Ahmet Davutoglu in Berlijn. Het Syrische regime zou volgens de Russen bereid zijn tot zowel logistieke hulp als toegang tot de in beslag genomen monsters. Moskou hoopt dat het onderzoek de "speculaties" rond de inzet van chemische wapens beëindigt en het vredesproces kan helpen opstarten. Rusland, een bondgenoot van Assad, heeft onrechtstreeks de rebellen verantwoordelijk gesteld voor de gifgasaanval.

"We roepen de internationale gemeenschap op zo snel mogelijk maatregelen te nemen", zei Davutoglu na een onderhoud met zijn Duitse ambtgenoot Guido Westerwelle. "Er zijn al verschillende rode lijnen overschreden." Davutoglu betreurde dat de VN-Veiligheidsraad "aarzelt een harde resolutie aan te nemen. Als we ons niet beslist tonen, zullen zich nog grotere bloedbaden voordoen."

Frankrijk eist krachtige reactie

Eerder riep Frankrijk al op tot een "krachtig reactie" als bewezen is dat het Syrisch leger met chemische wapens een bloedbad heeft aangericht. (Belga/AVE)

Het regime in Syrië wil samenwerken met de VN-inspecteurs over de aanval op Damascus, waarbij volgens de oppositie chemische wapens ingezet zouden zijn. Dat zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Nog volgens de rebellen zijn daarbij 1.300 mensen omgekomen, maar dat cijfer kan niet door onafhankelijke bronnen bevestigd worden. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft de internationale gemeenschap opgeroepen maatregelen te nemen. 'Er zijn al verschillende rode lijnen overschreden'"De rode lijn is al lang overschreden", aldus Ahmet Davutoglu in Berlijn. Het Syrische regime zou volgens de Russen bereid zijn tot zowel logistieke hulp als toegang tot de in beslag genomen monsters. Moskou hoopt dat het onderzoek de "speculaties" rond de inzet van chemische wapens beëindigt en het vredesproces kan helpen opstarten. Rusland, een bondgenoot van Assad, heeft onrechtstreeks de rebellen verantwoordelijk gesteld voor de gifgasaanval. "We roepen de internationale gemeenschap op zo snel mogelijk maatregelen te nemen", zei Davutoglu na een onderhoud met zijn Duitse ambtgenoot Guido Westerwelle. "Er zijn al verschillende rode lijnen overschreden." Davutoglu betreurde dat de VN-Veiligheidsraad "aarzelt een harde resolutie aan te nemen. Als we ons niet beslist tonen, zullen zich nog grotere bloedbaden voordoen." Frankrijk eist krachtige reactieEerder riep Frankrijk al op tot een "krachtig reactie" als bewezen is dat het Syrisch leger met chemische wapens een bloedbad heeft aangericht. (Belga/AVE)