Morsi-aanhangers schrappen betogingen

De aanhangers van Morsi schrappen enkele betogingen, maar een verzoening met het leger lijkt er niet in te zitten. Ook niet van uit de regering.

De aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi hebben zondag enkele manifestaties in Caïro geannuleerd. Bij de aanvaringen met de ordediensten vielen de afgelopen dagen al 750 doden. Voor zondag hadden de aanhangers negen manifestaties aangekondigd, maar verschillende daarvan zijn geschrapt “om veiligheidsredenen”, zegt een woordvoerster van de Morsi-aanhangers.

Legerchef Abdel Fattah al-Sissi heeft intussen opnieuw olie op het vuur gegooid. “Wie denkt dat Egypte zal plooien onder het geweld, moet zijn standpunt herzien. We zullen niet in stilte toekijken hoe het land wordt vernietigd”, zei hij.

Ook van de regering valt weinig verzoening te verwachten. De Egyptische regering wil zich door Westerse kritiek niet van haar harde koers tegen de Moslimbroeders laten afbrengen, zo deelt ze mee. Minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmi zei aan de pers in Caïro dat zijn regering de opdracht heeft recht en orde te laten gelden. Daarvan zal ze zich ook door het schrappen van ontwikkelingsprojecten niet laten afbrengen. Verschillende EU-landen hebben al financiële hulp voor staatsontwikkelingsprojecten bevroren.

De Europese Unie wil de komende dagen haar betrekkingen met Egypte onderzoeken. De vertegenwoordigers van de 28 EU-landen beraden zich maandag in Brussel over een Europese reactie op het bloedvergieten in
Egypte. “Het geweld en het doden van de voorbije dagen kan gerechtvaardigd noch stilzwijgend geduld worden”, luidde het in een gemeenschappelijke verklaring van EU-raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en EU-commissievoorzitter Josè Manuel Barroso. Daarin worden alle partijen tot terughoudendheid opgeroepen. In het bijzonder het leger en de door hen opgerichte interimregering moeten voor een eind aan het geweld zorgen.

De EU riep de nieuwe Egyptische machthebbers op alle politieke gevangenen vrij te laten. De afgezette islamistische president Mohammed Morsi werd echter niet bij naam genoemd. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International omschrijft het optreden van de Egyptische orderhandhavers als compleet misplaatst. “Ze maken blijkbaar geen onderscheid tussen gewelddadige en vreedzame demonstranten”.

Overheid verbiedt anti-islamistische milities

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken heeft wel de anti-islamistische wijkmilities verboden. De groepen werden opgericht als verdediging tegen de aanhangers van de afgezette president Morsi, voornamelijk door gewapende jongeren. In verschillende wijken hebben de gewapende groepen wegeversperringen opgericht, waar ze identiteitspapieren vragen en wagens doorzoeken. Op die manier verdedigen ze hun buurt. Ze viseren regelmatig mannen met baarden en gesluierde vrouwen.

De milities dreigden het recht van de sterkste in te voeren in het diep verdeelde land, maar worden nu buiten de wet gesteld.

Meer dan 500 aanhangers van Morsi manifesteren voor Europese Commissie

Voor de Europese Commissie op het Schumanplein in Brussel hebben meer dan 500 mensen betoogd tegen de bloedige repressie van de manifestaties in Egypte, zo schat de politie van de zone Brussel-Elsene.
Tot de betoging, die liep van 16 tot 18 uur, was opgeroepen door Belgen van Egyptische origine. Ook inwoners uit andere Arabische landen liepen uit solidariteit mee.

De manifestanten, die onder andere Egyptische vlaggen bij zich hadden, riepen de Europese Unie op om stelling te nemen tegen de machtsgreep door het Egyptische leger op 3 juli. Daarbij werd de één jaar eerder verkozen president Mohamed Morsi afgezet. “Als niemand iets zegt, dan gaan we naar een burgeroorlog”, betoogde Karim, een van de organisatoren van de bijeenkomst. De manifestatie is apolitiek. Maar de Europeanen moeten iets doen tegen de moord op de burgers, klonk het nog.

Voor vrijdag is er een nieuwe betoging gepland op het Schumanplein, opnieuw van 16 tot 18 uur.

Hongarije haalt toeristen uit Egypte terug, Belgen naar Egypte vertrokken met Club Med

De Hongaarse reisbureaus halen alle 1.300 Hongaarse toeristen terug die nog in Egyptische badplaatsen als Hurghada of Sharm el Sheikh verblijven. Dat verklaarde een woordvoerster van de Hongaarse federatie van reisorganisatoren (Muisz) zondag aan het persagentschap MTI.

Ook worden geen nieuwe all-in reizen en vakantietrips naar Egypte meer georganiseerd. De beslissing werd gemotiveerd door een reiswaarschuwing van het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken, die nu
voor het hele land geldt.

Een aantal klanten van Club Med België is daarentegen met een vlucht van Brussels Airlines naar Taba (Egypte) afgereisd. Om hoeveel klanten het gaat en hoeveel er beslisten niet naar Egypte te vertrekken, wilde de persdienst van de reisorganisator desgevraagd niet preciseren. Club Med liet haar klanten de vrije keuze om al dan niet te vertrekken. Klanten die niet vertrekken, kunnen ervoor kiezen hun reis uit te stellen of te vertrekken naar een andere bestemming, zonder bijkomende kosten, aldus het bedrijf.

De twee Club Med-dorpen in Egypte, Sinaï Bay en El Gouna, liggen allebei aan de Rode Zee, ver van de onrustige zones. “De toestand in beide dorpen is stabiel en de sfeer is goed. De veiligheid van onze klanten is van primordiaal belang”, stelt Club Med België.

De woordvoerster benadrukt dat er permanent contact is met de verantwoordelijken van de Clubdorpen en de instanties in Egypte om de situatie van nabij te volgen. De strategie wordt regelmatig herbekeken, in functie van de evolutie van de situatie ter plaatse, luidt het. Zondag is geen vlucht met bestemming Egypte voorzien, aldus nog de woordvoerster.

Eerder beslisten de touroperators Thomas Cook en Jetair om alle reizen naar Egypte tot en met zaterdag 31 augustus op te schorten. De beslissing kwam er nadat de FOD Buitenlandse Zaken ’s middags het reisadvies voor Egypte verscherpte en alle reizen, ook naar toeristische bestemmingen, nu afraadt. (Belga/SD)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content