Moordpartij in Parijs was live op Facebook te volgen

Larossi Abballa © AFP

De man die in de nacht van maandag op dinsdag nabij Parijs een politieman en zijn partner heeft gedood, heeft die moordpartij live uitgezonden via de videofunctie van Facebook. Dat meldt David Thomson, journalist bij de Franse televisiezender RFI en jihadspecialist, op Twitter. De bewuste Facebook-account zou ondertussen offline gehaald zijn.

De 25-jarige Larossi Abballa vermoordde maandagnacht een politieagent en zijn echtgenote in hun woning in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs. De man zou in naam van terreurgroep Islamitische Staat gehandeld hebben. De Franse president Hollande noemde de dubbele moord al een “terreurdaad”.

De volgers van Abballa konden de moordpartij via Facebook live volgen. In het filmpje was de dader te zien in de woning van de slachtoffers, terwijl hij uitvoerig zijn daden uitlegde. Daarbij verwees hij naar de woordvoerder van IS en riep hij andere IS-strijders op om “in zijn spoor te treden”.

Kerkhof

In een hele lijst met doelwitten noemde hij de namen van andere agenten, cipiers, rappers en journalisten. De man zou ook opgeroepen hebben om van het Europees Kampioenschap voetbal, dat momenteel in Frankrijk aan de gang is, een “kerkhof” te maken.

Ook het driejarige zoontje van het vermoorde echtpaar was in de videoboodschap te zien. Naar verluidt zat de dader naast het kind in de zetel en zei hij “dat hij nog niet wist wat hij met hem zou doen”. De jongen bleef uiteindelijk ongedeerd, maar verkeert wel in shock.

Abballa was geen onbekende bij de Franse politie. In 2013 werd hij al veroordeeld tot een celstraf voor bendevorming met het oog op het voorbereiden van terroristische daden. Concreet ging het om deelname aan een jihadistische filière tussen Frankrijk en Pakistan.

De man kon maandagnacht uiteindelijk door de Franse speciale interventie-eenheid RAID worden doodgeschoten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content