Vanaf 1 februari tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014 moet staatssecretaris Fred Teeven Van der Graaf maandelijks verlof verlenen. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) geoordeeld. De uitspraak is bindend.

12 jaar

Van der Graaf werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn. De milieuactivist komt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar mei vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten.

Gevangenen die zich goed gedragen, kunnen in Nederland na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. In voorbereiding daarop mogen veroordeelden op proefverlof.

'Niet veranderd'

'Ik ben hier niet blij mee. Straks wordt een halvegare, een einzelgänger en een narcist met Asperger op de bevolking losgelaten', zo reageert Marten Fortuyn, de broer van Pim, namens de familie.

Fortuyn vreest dat het proefverlof tot nieuwe slachtoffers kan leiden. 'Van der G. heeft in een tv-programma vorig jaar nog gezegd dat hij zo één, twee, drie niet wist of hij opnieuw zo'n moord zou plegen. Blijkbaar is zijn levenshouding niet veranderd.' Andersom zouden ook anderen Van der Graaf iets kunnen aandoen, denkt Fortuyn. 'Als ik hem was, zou ik tijdens het proefverlof en na zijn vrijlating maar onder de radar blijven.' (Belga/KVDA)

Vanaf 1 februari tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014 moet staatssecretaris Fred Teeven Van der Graaf maandelijks verlof verlenen. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) geoordeeld. De uitspraak is bindend. 12 jaar Van der Graaf werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn. De milieuactivist komt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar mei vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten. Gevangenen die zich goed gedragen, kunnen in Nederland na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. In voorbereiding daarop mogen veroordeelden op proefverlof. 'Niet veranderd''Ik ben hier niet blij mee. Straks wordt een halvegare, een einzelgänger en een narcist met Asperger op de bevolking losgelaten', zo reageert Marten Fortuyn, de broer van Pim, namens de familie.Fortuyn vreest dat het proefverlof tot nieuwe slachtoffers kan leiden. 'Van der G. heeft in een tv-programma vorig jaar nog gezegd dat hij zo één, twee, drie niet wist of hij opnieuw zo'n moord zou plegen. Blijkbaar is zijn levenshouding niet veranderd.' Andersom zouden ook anderen Van der Graaf iets kunnen aandoen, denkt Fortuyn. 'Als ik hem was, zou ik tijdens het proefverlof en na zijn vrijlating maar onder de radar blijven.' (Belga/KVDA)