Moordenaar van Belg Joeri Lema na 8 jaar opgepakt in Ecuador

© ThinkStock

Joeri Lema werd op 20 juli 2003 beroofd en vermoord in Ecuador. Hij maakte op dat ogenblik een wereldreis met de fiets.

Belgische speurders hebben samen met een speciaal interventieteam van de Ecuadoraanse politie in een oerwouddorp een verdachte opgepakt van de moord op de Belg Joeri Lema.

Dat melden verschillende kranten zaterdag.

Wereldreis

Lema (34) uit Borgerhout werd op 20 juli 2003 beroofd en vermoord in Recinto El Negrillo, een gehucht op 200 kilometer van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Hij maakte op dat ogenblik een wereldreis met de fiets.

De daders, twee broers van 14 en 18, werden snel geïdentificeerd, maar sloegen op de vlucht. Ze bleven al die tijd uit handen van het gerecht.

Omdat er maar geen schot in de zaak kwam, reisde een federale magistraat begin deze week samen met twee Antwerpse speurders af naar Ecuador, om daar druk uit te oefenen op het gerecht. Dat leidde snel tot resultaat, want in de nacht van donderdag op vrijdag werd een van de twee daders ingerekend. De andere dader zou ondertussen overleden zijn.

De zaak-Lema is een van de zeventien strafzaken met Belgische slachtoffers in het buitenland die het federale parket naar zich toe heeft getrokken omdat de buitenlandse autoriteiten te weinig ondernemen. Het gaat vooral over ontvoeringen en moorden in Afrika en Latijns-Amerika. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content