Van der Graaf komt in mei volgend jaar vervroegd vrij. In aanloop naar zijn vrijlating gaat hij op proefverlof plaatshebben. Vanaf 1 februari moet Van der Graaf maandelijks zo'n verlof krijgen, tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.

De Raad voor Strafrechttoepassing adviseert om de exacte datum van het verlof geheim te houden en de gebruikelijke duur van proefverlof in te korten van 60 naar 24 uur.Het is niet duidelijk waar Van der Graaf naar toe gaat, maar wel maakt de Raad bekend dat hij op een ander adres moet verblijven dan eerst de bedoeling was. Volgens de Nederlandse regelgeving is het niet verplicht om nabestaanden van Pim Fortuyn gedetailleerde informatie te geven.

Belastinggeld

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie liet al weten dat er veel belastinggeld wordt gestoken in de beveiliging van Van der Graaf. "Er wordt wel wat van de overheid verwacht. Wij moeten zorgen dat het veilig is voor Van der G. Dat kost veel belastinggeld en dat stuit me tegen de borst."

Een van de manieren om te zorgen dat Van der Graaf over straat kan, is het verhullen van zijn identiteit. Dat komt er in de praktijk op neer dat de moordenaar van Fortuyn vermomd over straat moet. Bovendien checkt de politie de bedreigingen die over Van der Graaf binnenkomen. Deze bedreigers kunnen een bezoek van de politie verwachten.

'Onverstandig'

Tegen de uitspraak van de Raad kan Teeven niet meer in beroep, maar Van der Graaf kan niet naar buiten worden gestuurd als het niet absoluut veilig is. Veiligheid is de enige reden om het verlof nog tegen te houden, liet Teeven eerder vandaag weten. Hij zegt dat beveiliging na vrijlating nooit is voorgekomen.

De Bond van Wetsovertreders zegt in reactie op het verlenen van proefverlof aan Van der Graaf dat dit een 'onverstandig' besluit is. De Raad had rekening moeten houden met 'de persoonlijke veiligheid van de gedetineerde'. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Van der Graaf komt in mei volgend jaar vervroegd vrij. In aanloop naar zijn vrijlating gaat hij op proefverlof plaatshebben. Vanaf 1 februari moet Van der Graaf maandelijks zo'n verlof krijgen, tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.De Raad voor Strafrechttoepassing adviseert om de exacte datum van het verlof geheim te houden en de gebruikelijke duur van proefverlof in te korten van 60 naar 24 uur.Het is niet duidelijk waar Van der Graaf naar toe gaat, maar wel maakt de Raad bekend dat hij op een ander adres moet verblijven dan eerst de bedoeling was. Volgens de Nederlandse regelgeving is het niet verplicht om nabestaanden van Pim Fortuyn gedetailleerde informatie te geven.Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie liet al weten dat er veel belastinggeld wordt gestoken in de beveiliging van Van der Graaf. "Er wordt wel wat van de overheid verwacht. Wij moeten zorgen dat het veilig is voor Van der G. Dat kost veel belastinggeld en dat stuit me tegen de borst."Een van de manieren om te zorgen dat Van der Graaf over straat kan, is het verhullen van zijn identiteit. Dat komt er in de praktijk op neer dat de moordenaar van Fortuyn vermomd over straat moet. Bovendien checkt de politie de bedreigingen die over Van der Graaf binnenkomen. Deze bedreigers kunnen een bezoek van de politie verwachten.Tegen de uitspraak van de Raad kan Teeven niet meer in beroep, maar Van der Graaf kan niet naar buiten worden gestuurd als het niet absoluut veilig is. Veiligheid is de enige reden om het verlof nog tegen te houden, liet Teeven eerder vandaag weten. Hij zegt dat beveiliging na vrijlating nooit is voorgekomen.De Bond van Wetsovertreders zegt in reactie op het verlenen van proefverlof aan Van der Graaf dat dit een 'onverstandig' besluit is. De Raad had rekening moeten houden met 'de persoonlijke veiligheid van de gedetineerde'. (Elsevier/Shari Deira/TV)