De oproepen om te erkennen dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk is voor de dood van journalist Jamal Khashoggi vormen een 'rode lijn' die niet mag worden overschreden. Dat zegt de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir.

In een interview aan de Britse openbare omroep BBC zei Al-Jubeir woensdag dat een discussie die de kroonprins of zijn vader, de Saoedische koning, in een kwaad daglicht stelt, niet getolereerd zou worden. 'In Saoedi-Arabië is onze regering een rode lijn. De bewaarder van de twee heilige moskeeën (de koning, nvdr.) en de kroonprins zijn een rode lijn. Ze vertegenwoordigen iedere Saoedische burger en ieder Saoedische burger vertegenwoordigt hen. En we tolereren geen enkele discussie, van welke aard dan ook, die onze koning of onze kroonprins in een kwaad daglicht stelt.'

Khashoggi ging op 2 oktober naar het Saoedische consulaat in Istanboel. Hij werd er omgebracht en in stukken gesneden, luidt het in berichten. Khashoggi, die in de VS woonde en schreef voor de Washington Post, stond zeer kritische tegenover het Saoedische koningshuis.

Eerst ontkenden de Saoedische autoriteiten nog, maar uiteindelijk gaven ze hun verantwoordelijkheid toe en arresteerden ze 21 verdachten. Maar een CIA-rapport dat in handen viel van de pers duidt ook op betrokkenheid van kroonprins Mohammed bin-Salman.

Woensdag ging Amerikaans president Donald Trump niet in op de kritiek dat hij de Saoedische kroonprins spaarde voor zijn rol in de dood van de kritische journalist. Wel uitte hij zijn lof voor de Saoedi's, omdat ze de olieprijs laag houden.

De oproepen om te erkennen dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk is voor de dood van journalist Jamal Khashoggi vormen een 'rode lijn' die niet mag worden overschreden. Dat zegt de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir.In een interview aan de Britse openbare omroep BBC zei Al-Jubeir woensdag dat een discussie die de kroonprins of zijn vader, de Saoedische koning, in een kwaad daglicht stelt, niet getolereerd zou worden. 'In Saoedi-Arabië is onze regering een rode lijn. De bewaarder van de twee heilige moskeeën (de koning, nvdr.) en de kroonprins zijn een rode lijn. Ze vertegenwoordigen iedere Saoedische burger en ieder Saoedische burger vertegenwoordigt hen. En we tolereren geen enkele discussie, van welke aard dan ook, die onze koning of onze kroonprins in een kwaad daglicht stelt.'Khashoggi ging op 2 oktober naar het Saoedische consulaat in Istanboel. Hij werd er omgebracht en in stukken gesneden, luidt het in berichten. Khashoggi, die in de VS woonde en schreef voor de Washington Post, stond zeer kritische tegenover het Saoedische koningshuis.Eerst ontkenden de Saoedische autoriteiten nog, maar uiteindelijk gaven ze hun verantwoordelijkheid toe en arresteerden ze 21 verdachten. Maar een CIA-rapport dat in handen viel van de pers duidt ook op betrokkenheid van kroonprins Mohammed bin-Salman.Woensdag ging Amerikaans president Donald Trump niet in op de kritiek dat hij de Saoedische kroonprins spaarde voor zijn rol in de dood van de kritische journalist. Wel uitte hij zijn lof voor de Saoedi's, omdat ze de olieprijs laag houden.