Moord in Alpen: Al-Hilli werkte mee aan geheim contract van satellietbouwer SSTL

© Reuters

De Britse Irakees Saad al-Hilli die in de Franse Alpen is doodgeschoten, werkte aan een geheim contract van de Britse satellietbouwer SSTL. Ondertussen is ook de broer van al-Hilli door de speurders verhoord.

De Britse Irakees Saad al-Hilli die met zijn vrouw, een Zweedse vrouw en een Franse fietser in de Franse Alpen is doodgeschoten, werkte aan een geheim contract van de Britse satellietbouwer SSTL, dat enkele jaren geleden is opgegaan in de Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS, zo heeft de Mail on Sunday gemeld.
Al-Hilli was een freelance ingenieur die in de lucht- en ruimtevaartsector onder meer voor Surrey Satellites Technology Limited nabij het Britse Guildford werkte. Dit is in 2008 overgenomen door EADS. Die groep is onder meer bedrijvig in de sector van spionagesatellieten, naast commerciële en andere overheidssatellieten, plus de Europese Ariane-draagraket. Volgens de Mail on Sunday was hij daar betrokken bij een geheim contract.

Franse speurders zullen volgens de krant werknemers van SSTL ondervragen om uit te klaren of de viervoudige moord al dan niet te maken heeft met het werk van Al-Hilli. Een mogelijke vraag is of de man al dan niet toegang had tot informatie die waardevol was voor een concurrent. Ook zou het kunnen dat de Britse Irakees het slachtoffer was van afpersing, aldus de Mail on Sunday.

Een woordvoerder van SSTL wilde omwille van de gevoeligheid niets meer zeggen over het werk van de vermoorde man. Hooggeplaatste veiligheidsbronnen vertelden de Mail on Sunday dat al-Hilli niets van doen had met de Britse veiligheid.

Broer verhoord als getuige in het onderzoek
De broer van Saad al-Hilli is ondertussen als getuige verhoord, zo verluidde uit bronnen dichtbij het onderzoek. Meerdere media hadden gemeld dat de relatie tussen beide broers op zijn zachtst gezegd grondig verzuurd was. Zaid al-Hilli heeft ontkend dat hij ruzie had met zijn broer en dat hij bij de moorden is betrokken.

Volgens Le Parisien hebben meerdere getuigen niettemin verteld dat het duo ruzie had over een enorme erfenis. Iemand uit Claygate die intiem is met het gezin vertelde de krant dat het om miljoenen ponden gaat, of het fortuin van Khadim al-Hilli, de vader van Saad en Zaid die in augustus 2011 is overleden na een leven dat nogal wat bokkensprongen heeft gekend. Het fortuin omvat ook fondsen in belastingparadijzen.

De getuige vertelde dat Khadim al-Hilli eind jaren zestig aan het hoofd stond van een niet nader genoemde “industriële business”. In die tijd begon Saddam Hoessein op alle niveaus de macht te veroveren en was de alom aanwezige Baath-partij een verplichte passage voor wie het wou maken in Irak. Toen hij op een gegeven moment met zijn gezin in Libanon was en door de Iraakse autoriteiten was geconvoceerd, besliste de man niet naar zijn vaderland terug te gaan en daar alles achter te laten. Een en ander zou een van de redenen zijn dat Saad al-Hilli een tijdje geleden naar zijn geboorteland is gegaan.

Khadim al-Hilli vond in de jaren zeventig onderdak in Groot-Brittannië en schopte het weer ver als industrieel. Niet alleen in dat land, maar ook in Frankrijk, Zwitserland en Spanje. In relatief onduidelijke omstandigheden is hij daar overleden. Britse media meldden zaterdag dat Saad al-Hilli zou hebben geprobeerd zijn broer zijn erfenis te ontzeggen.

Jongste dochtertje keert terug naar Groot-Brittannië
Zeena, het vierjarig dochtertje van het Britse gezin al-Hilli keert eerstdaags naar Groot-Brittannië terug. Zeena is het meisje dat zich acht uur onder het lijk van haar moeder verborgen had gehouden. De kleuter komt naar Groot-Brittannië terug met de “oom en tante” die het meisje waren gaan opzoeken in Annecy.

Haar drie jaar oudere zus vertoeft in het ziekenhuis van Grenoble nog steeds in een kunstmatige coma na bij de schietpartij zeer ernstig gewond te zijn geraakt. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content