"Het monument brengt eer aan een man die door zijn daad de Servische geschiedenis is ingegaan en zichzelf heeft opgeofferd voor de vrijheid", luidt het.

Gavrilo Princip (1894-1918) was een nationalistisch student uit Servisch Bosnië, dat toen nog onder Oostenrijk-Hongarije viel. Op 28 juni 1914 doodde hij met twee schoten troonopvolger Frans Ferdinand van Habsburg en zijn echtgenote Sophie, die op bezoek waren in de stad. De aanslag was de aanzet van de Eerste Wereldoorlog.

Princip, die in 1918 stierf aan tuberculose, werd door Joegoslavië beschouwd als een held en is dat nog steeds in Servië. (Belga/TE)

"Het monument brengt eer aan een man die door zijn daad de Servische geschiedenis is ingegaan en zichzelf heeft opgeofferd voor de vrijheid", luidt het. Gavrilo Princip (1894-1918) was een nationalistisch student uit Servisch Bosnië, dat toen nog onder Oostenrijk-Hongarije viel. Op 28 juni 1914 doodde hij met twee schoten troonopvolger Frans Ferdinand van Habsburg en zijn echtgenote Sophie, die op bezoek waren in de stad. De aanslag was de aanzet van de Eerste Wereldoorlog. Princip, die in 1918 stierf aan tuberculose, werd door Joegoslavië beschouwd als een held en is dat nog steeds in Servië. (Belga/TE)