Montenegro: Milo Djukanovic wint presidentsverkiezingen in eerste ronde

15/04/18 om 22:28 - Bijgewerkt op 16/04/18 om 00:28

Bron: Belga

De historische leider van Montenegro, Milo Djukanovic, heeft de presidentsverkiezingen in zijn land al in de eerste ronde gewonnen.

Montenegro: Milo Djukanovic wint presidentsverkiezingen in eerste ronde

Milo Djukanovic © REUTERS

Dat meldt zijn partij zondagavond.

'Milo Djukanovic is de nieuwe president van Montenegro' en 'er komt dus geen tweede ronde', verklaarde een verantwoordelijke van de Democratische Partij van Socialisten voor de partijzetel aan de pers.

Met een groot deel van de stemmen geteld, blijkt zijn voornaamste tegenstander Mladen Bojanic op grote achterstand te volgen.

De 56-jarige Djukanovic was sinds 1991 zes keer premier en ook president van 1998 tot 2003. Als bondgenoot van het Westen leidde hij zijn land met 620.000 inwoners naar de onafhankelijkheid van Servië in 2005 en naar lidmaatschap van de NAVO.

Nadat hij zowat twee jaar geleden een stap opzij had gezet om zich op zijn privébedrijf te concentreren, bleef hij niettemin aan touwtjes van de macht trekken als leider van de Democratische Partij van Socialisten, die sinds 27 jaar onafgebroken Montenegro bestuurt.

De kersverse president streeft er naar zijn land in de Europese Unie te loodsen en te 'verdedigen' tegen de invloed van Moskou.

Onze partners