Mogherini: 'Trump kan nucleaire deal met Iran niet unilateraal opzeggen'

13/10/17 om 21:14 - Bijgewerkt om 21:15

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump kan niet unilateraal een einde maken aan het nucleaire akkoord met Iran. Dat heeft de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini vrijdag gezegd in een reactie op de aankondiging van Trump dat hij het akkoord met Teheran niet langer wil certificiëren.

Mogherini: 'Trump kan nucleaire deal met Iran niet unilateraal opzeggen'

Federica Mogherini, Europese minister van Buitenlandse Zaken © REUTERS

'We kunnen ons als internationale gemeenschap, en zeker als Europa, niet veroorloven om een akkoord te ontmantelen dat functioneert en zijn beloftes waarmaakt', zo verklaarde Mogherini.

Volgens haar heeft het strikte monitoringmechanisme verhinderd dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt en zal het akkoord met Teheran dat ook garanderen voor de toekomst. Mogherini beklemtoonde ook dat Iran zich steeds strikt aan de voorwaarden heeft gehouden.

Volgens Mogherini heeft Trump ook niet de macht om het akkoord 'op eender welk moment' de doodsteek te geven, zoals hij vrijdag zei. 'De president van de Verenigde Staten heeft vele bevoegdheden, maar die niet', zo stelde de Italiaanse, die erop wees dat het Amerikaanse standpunt over het nucleaire akkoord nu in handen is van het Congres, het Amerikaanse parlement. Mogherini wees er ook op dat het akkoord als annex is toegevoegd aan een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

'Voor zover ik weet kan geen enkel land ter wereld een einde maken aan een resolutie van de VN-veiligheidsraad die is goedgekeurd, en goedgekeurd met unanimiteit', stelde ze. 'Dit akkoord behoort niet aan één land toe en het is niet aan één land om het akkoord te beëindigen'. Rusland, China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten sloten de deal met Iran in 2015. De internationale sancties tegen het land zouden opgeheven worden indien het zou afzien van de ontwikkeling van nucleaire wapens.

Trump liet al meermaals verstaan dat hij het door zijn voorganger Barack Obama gesteunde akkoord wil verscheuren. Zo ver ging Trump vrijdag niet. Wel kondigde Trump aan dat hij weigert om nog langer te certificiëren dat Teheran zijn verplichtingen nakomt. De president vroeg het Congres om zich opnieuw over de deal te buigen.

Onze partners