Het Bosnische parlement heeft het licht op groen gezet voor een reeks verstrekkende politieke en economische hervormingen die het verdeelde land opnieuw op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie moet zetten. Een "historisch" engagement, zo prees de aanwezige Europese buitenlandminister Federica Mogherini de stemming in Sarajevo.

'Vooruitgang'

Het parlement van Bosnië-Herzegovina schaarde zich achter hervormingen die de economie en de tewerkstelling moeten stimuleren. Het land kampt met een werkloosheidsgraad van 40 procent. Daarnaast bekrachtigden de parlementsleden in een politieke verklaring de oprichting van een coördinatiemechanisme dat de Bosnische gemeenschappen moet helpen om met één stem te spreken in de onderhandelingen met Europa.

De Europese Unie had sterk aangedrongen op de maatregelen. "Dit is een beslissing in naam van velen in Bosnië-Herzegovina die willen dat het land vooruitgang boekt op de weg naar de Europese Unie", aldus een tevreden Mogherini.

Afscheuren Servische gemeenschap

Het was al de tweede keer sinds december dat de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid in Sarajevo vertoefde. Etnische verdeeldheid weegt al sinds de oorlog van 1992 tot 1995 op de ontwikkeling van Bosnië. Ook het toenaderingsproces tot de Europese Unie zit wegens de onophoudelijke politieke twisten tussen de vertegenwoordigers van Serviërs, Kroaten en Bosnische moslims al jaren in het sukkelstraatje.

Een grote meerderheid van de parlementsleden schaarde zich achter de hervormingen. Bij de stemming ontbraken wel de vertegenwoordigers van de grootste Servische partij SNSD. Milorad Dodik, SNSD-boegbeeld en president van de deelstaat Republik Srpska, is sceptisch over verdere toenadering tot de Europese Unie. Sommige waarnemers voorspellen dat de Servische gemeenschap zich zal afscheuren van Bosnië wanneer het land effectief een lidstaat van de Europese Unie wordt. (Belga/WB)

Het Bosnische parlement heeft het licht op groen gezet voor een reeks verstrekkende politieke en economische hervormingen die het verdeelde land opnieuw op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie moet zetten. Een "historisch" engagement, zo prees de aanwezige Europese buitenlandminister Federica Mogherini de stemming in Sarajevo.Het parlement van Bosnië-Herzegovina schaarde zich achter hervormingen die de economie en de tewerkstelling moeten stimuleren. Het land kampt met een werkloosheidsgraad van 40 procent. Daarnaast bekrachtigden de parlementsleden in een politieke verklaring de oprichting van een coördinatiemechanisme dat de Bosnische gemeenschappen moet helpen om met één stem te spreken in de onderhandelingen met Europa. De Europese Unie had sterk aangedrongen op de maatregelen. "Dit is een beslissing in naam van velen in Bosnië-Herzegovina die willen dat het land vooruitgang boekt op de weg naar de Europese Unie", aldus een tevreden Mogherini. Het was al de tweede keer sinds december dat de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid in Sarajevo vertoefde. Etnische verdeeldheid weegt al sinds de oorlog van 1992 tot 1995 op de ontwikkeling van Bosnië. Ook het toenaderingsproces tot de Europese Unie zit wegens de onophoudelijke politieke twisten tussen de vertegenwoordigers van Serviërs, Kroaten en Bosnische moslims al jaren in het sukkelstraatje. Een grote meerderheid van de parlementsleden schaarde zich achter de hervormingen. Bij de stemming ontbraken wel de vertegenwoordigers van de grootste Servische partij SNSD. Milorad Dodik, SNSD-boegbeeld en president van de deelstaat Republik Srpska, is sceptisch over verdere toenadering tot de Europese Unie. Sommige waarnemers voorspellen dat de Servische gemeenschap zich zal afscheuren van Bosnië wanneer het land effectief een lidstaat van de Europese Unie wordt. (Belga/WB)