Gewijde diakens mogen binnen het roomscatholicisme preken, het evangelie lezen en de communie uitdelen tijdens de mis. Zij kunnen ook een rol spelen bij dopen, huwelijken en begrafenissen. Maar voorgaan in de eucharistieviering en de biecht afnemen is enkel voor een priester weggelegd.

Zoals alle kerkelijke ambten kan het diakenschap enkel bekleed worden door een man. De paus heeft nu een commissie aan het werk gezet die het diaconaat voor vrouwen moet bestuderen, 'vooral in het licht van de vroege tijden in de kerk'.

Volgens Radio Vaticaan is de voorzitter van de commissie Luis Francisco Ladaria Ferrer, secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer. Van de dertien leden zijn er zes vrouwen. Onder de mannen is er ook Bernard Pottier, van het Instuut voor Theologische Studies in Brussel en lid van de Internationale Theologische Commissie. (BELGA/JVL)

Gewijde diakens mogen binnen het roomscatholicisme preken, het evangelie lezen en de communie uitdelen tijdens de mis. Zij kunnen ook een rol spelen bij dopen, huwelijken en begrafenissen. Maar voorgaan in de eucharistieviering en de biecht afnemen is enkel voor een priester weggelegd. Zoals alle kerkelijke ambten kan het diakenschap enkel bekleed worden door een man. De paus heeft nu een commissie aan het werk gezet die het diaconaat voor vrouwen moet bestuderen, 'vooral in het licht van de vroege tijden in de kerk'. Volgens Radio Vaticaan is de voorzitter van de commissie Luis Francisco Ladaria Ferrer, secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer. Van de dertien leden zijn er zes vrouwen. Onder de mannen is er ook Bernard Pottier, van het Instuut voor Theologische Studies in Brussel en lid van de Internationale Theologische Commissie. (BELGA/JVL)