Mogelijk meer voorwerpen en plaatsen besmet met zenuwgas novitsjok

Onderzoek naar de vergiftiging met novitsjok in het Britse plaatsje Amesbury © REUTERS

Nog meer voorwerpen en plaatsen kunnen besmet zijn met het zenuwgas novitsjok, zei de Britse politie zaterdag, nadat vrijdag al gif uit een flesje werd aangeduid als de oorzaak van de vergiftiging van het koppel in het Engelse dorp Amesbury.

Scotland Yard zei dat het meer dan 400 items uit het huis van Charlie Rowley in beslag heeft genomen. De 45-jarige man ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Rowley en zijn partner Dawn Sturgess (44) werden op 29 juni ziek. Vorige week stierf Sturgess in het ziekenhuis. Een groot aantal van de 400 voorwerpen kunnen besmet zijn, zei de politie, en het onderzoek kan verschillende maanden in beslag nemen. De politie kan ook niet uitsluiten dat andere plaatsen in het gebied besmet werden.

Deskundigen hebben vrijdag bevestigd dat er novitsjok werd aangetroffen in een flesje in de woning van Rowley. Het is nog niet duidelijk waar de fles vandaan kwam en hoe ze er terechtkwam.

Verdere wetenschappelijke testen moeten uitmaken of het gif afkomstig is van dezelfde partij als het gif dat de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in maart besmette. Groot-Brittannië heeft Rusland ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor die aanval, maar Rusland ontkent dat.

Partner Content