Het Amerikaans leger heeft voor de eerste keer erkend, dat de bombardementen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) mogelijk burgerslachtoffers hebben gemaakt. Er zouden onderzoeken geopend zijn naar gevallen in Irak en Syrië.

De onderzoeken werden gelanceerd door Centcom, het bevel van de Verenigde Staten in de regio. Dat zei de woordvoerder van het Pentagon, John Kirby. "Centcom onderzoekt verschillende verklaringen over burgerslachtoffers die als geloofwaardig worden beschouwd."

Opgeschort

Twee militaire bronnen van de VS zeiden dat er in totaal achttien onderzoeken werden geopend. Vijf daarvan zouden nog aan de gang zijn. De dertien andere zijn tijdelijk opgeschort, omdat de feiten niet kunnen nagetrokken worden of omdat informatie ontbreekt.

Nooit eerder had het leger toegegeven dat zulke onderzoeken bestonden. Het herhaalde dat geen enkel burgerslachtoffer kon worden bevestigd. (Belga/WB)

Het Amerikaans leger heeft voor de eerste keer erkend, dat de bombardementen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) mogelijk burgerslachtoffers hebben gemaakt. Er zouden onderzoeken geopend zijn naar gevallen in Irak en Syrië.De onderzoeken werden gelanceerd door Centcom, het bevel van de Verenigde Staten in de regio. Dat zei de woordvoerder van het Pentagon, John Kirby. "Centcom onderzoekt verschillende verklaringen over burgerslachtoffers die als geloofwaardig worden beschouwd." Twee militaire bronnen van de VS zeiden dat er in totaal achttien onderzoeken werden geopend. Vijf daarvan zouden nog aan de gang zijn. De dertien andere zijn tijdelijk opgeschort, omdat de feiten niet kunnen nagetrokken worden of omdat informatie ontbreekt. Nooit eerder had het leger toegegeven dat zulke onderzoeken bestonden. Het herhaalde dat geen enkel burgerslachtoffer kon worden bevestigd. (Belga/WB)