Moeten overheden losgeld betalen aan ontvoerders?

De Amerikaanse en Britse geheime diensten maken jacht op de beul van James Foley. In het gruwelijke filmpje is te horen dat de beul met een Brits accent sprak. Het zou gaan om een man uit Londen die een groep Britse moslimstrijders aanvoert. Vanuit Groot-Brittannië zijn zowat 500 radicale moslims naar Syrië en Irak getrokken. © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De ontvoerders van de Amerikaanse journalist James Foley eisten 100 miljoen euro losgeld voor zijn vrijlating. Hoewel losgeld betalen aan terroristen in de VS verboden is, weerklinkt de vraag: ‘had James Foley gered kunnen worden?’

De ontvoerders van de Amerikaanse journalist James Foley, die enkele dagen geleden onthoofd werd door een Britse IS-strijder, eisten 100 miljoen euro losgeld voor zijn vrijlating. Dat bevestigde Philip Baloni, ceo van GlobalPost, op CNN. Naar verluidt zochten de ontvoerders een tiental keer contact, waarbij ze de eis overmaakten.

Maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de Verenigde Staten nooit losgeld betaalt voor ontvoerde Amerikaanse burgers. “We doen geen toegevingen aan terroristen”, stelt woordvoerster Marie Harf. Sterker nog in de VS is het betalen van losgeld zelfs verboden. Familieleden of organisaties die toch geld zouden geven om hun dierbaren vrij te krijgen, kunnen worden vervolgd.

Losgeld maakt terroristen rijk en invloedrijk

Toch overtrad de VS recent nog deze regel. In mei werd de Amerikaanse gevangen genomen militair Bowe Bergdahl geruild voor vijf Talibanstrijders. Bergdahl was in Afghanistan ontvoerd en werd vijf jaar lang vastgehouden door de Taliban. Het Witte Huis verdedigt zich door te stellen dat de vrijlating niet werd geregeld via de Amerikaanse overheid, maar doormiddel van onderhandelaars uit Qatar.

Na de onthoofding van Foley laait in de VS het debat over losgeld opnieuw op. Had geld de de journalist kunnen redden?, weerklinkt het. Tegenstanders argumenteren dat tegemoet komen aan de financiële eis van terroristen, de organisaties alleen maar rijker en dus invloedrijker maakt. Onder meer Boko Haram uit Nigeria en al-Qaeda verworven de voorbije tien jaar een stevig inkomen door losgeld te eisen bij ontvoeringen.

België

De meeste Westerse landen hanteren dezelfde regel, namelijk dat ze geen losgeld betalen. Vooral Groot-Brittannië houdt standvastig vast aan dit principe. Frankrijk, Spanje en Italië willen wel onderhandelen over losgeld om een burger vrij te krijgen.

Hoewel de Belgische overheid in het verleden beweerde geen losgeld te betalen, deed de plotse vrijlating van de Belgische schrijver Pierre Piccinin anders vermoeden. De leraar werd ontvoerd in Syrië en na vijf maanden vrijgelaten samen met de Italiaanse journalist Domenico Quirico.

De Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar echtgenoot Boudewijn Berendsen.
De Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar echtgenoot Boudewijn Berendsen.© YouTube

Ook het officiële Nederlandse standpunt luidt: er wordt geen losgeld betaald, al wordt de hoge som geld soms betaald door familieleden of ingezameld door een organisatie. Toen de Nederlandse journaliste Judith Spiegel afgelopen jaar vrijkwam uit Jemen, gonsde het van de geruchten over mogelijk losgeld. De Telegraaf berichtte dat zeer vermogende Nederlanders geld hadden samengelegd om Spiegel vrij te krijgen. In de Volkskrant liet Lenard Prins op zijn beurt weten dat zijn bedrijf (Restment) de bemiddeling had geregeld, maar dat er geen losgeld betaald was.

Alle landen op één lijn

Volgens de Amerikaanse krant Chicago Sun-times is een eenduidige aanpak nodig. “Alle landen moeten op eenzelfde lijn staan. Het heeft geen zin dat de VS weigert te betalen, terwijl Europese landen dat wel doen. Zo houden ze de ‘ontvoeringsbusiness’ in stand en zullen er nog meer Amerikanen sterven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content