Een duidelijk vermoeide Herman Van Rompuy blikte tevreden terug op de Europese top. "Het was een moeilijke top, maar wel vruchtbaar", zei hij. Niet alleen kwamen de leiders van de eurozone overeen om het noodfonds ESM banken rechtstreeks te laten herkapitaliseren, alle 27 gaven bovendien groen licht aan een groeipact, fêteerde Van Rompuy het resultaat.

"Als we investeerders naar obligaties van eurolanden willen lokken, moeten ze weten waar de economische en monetaire unie over tien jaar zal staan", legde Van Rompuy het opzet van de op de top genomen beslissingen uit.

De toekomst van de EMU

Zo werd donderdag kort het rapport besproken dat hij samen met Commissievoorzitter José Manuel Barroso, eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker en ECB-voorzitter Mario Draghi opstelde over de toekomst van de EMU. Er werd niet op de details ingegaan, wel werd afgesproken dat de vier voorzitters in oktober een interimrapport zulen voorleggen en tegen het eind van het jaar een eindverslag.

Een van de 'bouwstenen' van de EMU is een meer geïntegreerde financiële sector. Het akkoord over de nieuwe rol voor het ESM is in dat opzicht "een eerste resultaat van het rapport", zei Van Rompuy.

Commissievoorzitter Barroso sprak onverkort van "beslissingen die enkele maanden geleden nog ondenkbaar waren". Dat een eerste concrete stap is gezet in de richting van een bankenunie stelt hem zeer tevreden. In de loop van de zomermaanden komt de Commissie met haar wetsvoorstel voor een Europees toezichtssysteem op de bankensector. (Belga/INM)

Een duidelijk vermoeide Herman Van Rompuy blikte tevreden terug op de Europese top. "Het was een moeilijke top, maar wel vruchtbaar", zei hij. Niet alleen kwamen de leiders van de eurozone overeen om het noodfonds ESM banken rechtstreeks te laten herkapitaliseren, alle 27 gaven bovendien groen licht aan een groeipact, fêteerde Van Rompuy het resultaat. "Als we investeerders naar obligaties van eurolanden willen lokken, moeten ze weten waar de economische en monetaire unie over tien jaar zal staan", legde Van Rompuy het opzet van de op de top genomen beslissingen uit. De toekomst van de EMU Zo werd donderdag kort het rapport besproken dat hij samen met Commissievoorzitter José Manuel Barroso, eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker en ECB-voorzitter Mario Draghi opstelde over de toekomst van de EMU. Er werd niet op de details ingegaan, wel werd afgesproken dat de vier voorzitters in oktober een interimrapport zulen voorleggen en tegen het eind van het jaar een eindverslag. Een van de 'bouwstenen' van de EMU is een meer geïntegreerde financiële sector. Het akkoord over de nieuwe rol voor het ESM is in dat opzicht "een eerste resultaat van het rapport", zei Van Rompuy. Commissievoorzitter Barroso sprak onverkort van "beslissingen die enkele maanden geleden nog ondenkbaar waren". Dat een eerste concrete stap is gezet in de richting van een bankenunie stelt hem zeer tevreden. In de loop van de zomermaanden komt de Commissie met haar wetsvoorstel voor een Europees toezichtssysteem op de bankensector. (Belga/INM)