In het Zuid-Franse Albi eindigde het schooljaar in rouw toen een 34-jarige lerares voor haar klas werd doodgestoken door een moeder van een leerling. 'Een moeder kwam 's morgens naar school met een mes en stak de leerkrachte neer. Het motief voor die daad moet nog worden uitgemaakt in het onderzoek', verklaarde de procureur van Albi, Claude Derens, aan het persagentschap AFP.

Hartstilstand in klas

'Toen ik ter plaatse kwam, was de reanimatie aan de gang. De vrouw kreeg een hartstilstand in haar klas', aldus Derens over de gebeurtenissen van vrijdagochtend 4 juli.

De Franse president François Hollande zei in een verklaring dat alle staatsdiensten gemobiliseerd zullen worden om de kinderen en medewerkers die getuige waren van de 'schokkende tragedie' op te vangen.

De steekpartij gebeurde bij aanvang van de lessen 's morgens in de basisschool Edouard Herriot in Albi, waar 284 kinderen tussen drie en elf schoollopen.

Geweld aanpakken

Een woordvoerder van de Franse minister van Onderwijs, Benoit Hamon, meldde dat de minister op weg was naar de school om zijn steun te betuigen. 'De tragedie bevestigt dat geweld in en rond scholen dringend moet worden aangepakt. Scholen, leerkrachten en leerlingen moeten worden beschermd.'

In Frankrijk heerst er al enige tijd bezorgdheid over aanvallen van ouders tegen leerkrachten. Een studie gepubliceerd in april 2014 gaf aan dat bijna de helft van de directeurs van basisscholen al eens verbaal of fysiek aangevallen zijn geweest door ouders van leerlingen. (WB)

In het Zuid-Franse Albi eindigde het schooljaar in rouw toen een 34-jarige lerares voor haar klas werd doodgestoken door een moeder van een leerling. 'Een moeder kwam 's morgens naar school met een mes en stak de leerkrachte neer. Het motief voor die daad moet nog worden uitgemaakt in het onderzoek', verklaarde de procureur van Albi, Claude Derens, aan het persagentschap AFP.'Toen ik ter plaatse kwam, was de reanimatie aan de gang. De vrouw kreeg een hartstilstand in haar klas', aldus Derens over de gebeurtenissen van vrijdagochtend 4 juli.De Franse president François Hollande zei in een verklaring dat alle staatsdiensten gemobiliseerd zullen worden om de kinderen en medewerkers die getuige waren van de 'schokkende tragedie' op te vangen.De steekpartij gebeurde bij aanvang van de lessen 's morgens in de basisschool Edouard Herriot in Albi, waar 284 kinderen tussen drie en elf schoollopen.Een woordvoerder van de Franse minister van Onderwijs, Benoit Hamon, meldde dat de minister op weg was naar de school om zijn steun te betuigen. 'De tragedie bevestigt dat geweld in en rond scholen dringend moet worden aangepakt. Scholen, leerkrachten en leerlingen moeten worden beschermd.'In Frankrijk heerst er al enige tijd bezorgdheid over aanvallen van ouders tegen leerkrachten. Een studie gepubliceerd in april 2014 gaf aan dat bijna de helft van de directeurs van basisscholen al eens verbaal of fysiek aangevallen zijn geweest door ouders van leerlingen. (WB)