'De Japanse regering doet er alles aan om de twee gijzelaars die door de tereurorganisatie IS worden vastgehouden, vrij te krijgen', dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida verkondigd. Nochtans is Japan niet van plan om de gevraagde 200 miljoen dollar te betalen. 'Ons land zal niet buigen voor terrorisme', klinkt het.

Eerder deze week verspreidde IS een video op jihadistische websites waarin de organisatie dreigt twee Japanse gijzelaars te vermoorden, tenzij Tokio binnen de 72 uur 200 miljoen dollar (173 miljoen euro) betaalt. Intussen is de eindtijd van hun voorstel al overschreden, maar er is nog geen nieuws over de twee mannen bekend.

'Ik ben extreem verontwaardigd over zo'n daad', reageerde de Japanse premier Shinzo Abo onmiddellijk na de bekendmaking van het nieuws. 'De internationale gemeenschap zal niet toegeven aan terrorisme en we moeten samenwerken.'

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De moeder van een van de twee Japanse gijzelaars smeekte tijdens een persconferentie om haar zoon levend vrij te laten. 'Kenji is geen vijand van de Islamitische Staat. Wie mijn zoon kent, weet dat hij een persoon is die andere helpt en een meerwaarde biedt voor de mensheid. Er is niet veel tijd meer, mensen van de regering: redt hem.'

Gijzelingen van Europese, Amerikaanse en nu Japanse journalisten of hulpverleners zijn een belangrijke vorm van propaganda voor IS. Het gebeurt niet vaak dat Japan in de handen valt van het geweld van extremistische islamisten. Het land heeft weinig buitenlandse strijders en bleef meestal weg van door de VS geleide militaire interventies.

'De Japanse regering doet er alles aan om de twee gijzelaars die door de tereurorganisatie IS worden vastgehouden, vrij te krijgen', dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida verkondigd. Nochtans is Japan niet van plan om de gevraagde 200 miljoen dollar te betalen. 'Ons land zal niet buigen voor terrorisme', klinkt het. Eerder deze week verspreidde IS een video op jihadistische websites waarin de organisatie dreigt twee Japanse gijzelaars te vermoorden, tenzij Tokio binnen de 72 uur 200 miljoen dollar (173 miljoen euro) betaalt. Intussen is de eindtijd van hun voorstel al overschreden, maar er is nog geen nieuws over de twee mannen bekend.'Ik ben extreem verontwaardigd over zo'n daad', reageerde de Japanse premier Shinzo Abo onmiddellijk na de bekendmaking van het nieuws. 'De internationale gemeenschap zal niet toegeven aan terrorisme en we moeten samenwerken.'De moeder van een van de twee Japanse gijzelaars smeekte tijdens een persconferentie om haar zoon levend vrij te laten. 'Kenji is geen vijand van de Islamitische Staat. Wie mijn zoon kent, weet dat hij een persoon is die andere helpt en een meerwaarde biedt voor de mensheid. Er is niet veel tijd meer, mensen van de regering: redt hem.' Gijzelingen van Europese, Amerikaanse en nu Japanse journalisten of hulpverleners zijn een belangrijke vorm van propaganda voor IS. Het gebeurt niet vaak dat Japan in de handen valt van het geweld van extremistische islamisten. Het land heeft weinig buitenlandse strijders en bleef meestal weg van door de VS geleide militaire interventies.