In een recent vrijgegeven getuigenis, verklaart de voormalige president van Egypte, Hosni Moebarak, dat hij een van de frontmannen was bij de start van de Jom Kipoeroorlog in 1973. Dat schrijft de krant The Telegraph.

Hosni Moebarak, die een luchtcommandant was in 1973, zei dat hij persoonlijk een aanval uitvoerde op een Israëlische communicatiebasis. Dit offensief gebeurde zes minuten voor de grote verassingsaanval die de Jom Kipoeroorlog inleidde.

"Mijn rol bij de oorlog was tot voor kort een groot geheim, slechts drie andere personen waren hiervan op de hoogte", aldus Moebark.

Arafat waarschuwde voor aanval

In Israël werd steeds beweerd dat toenmalig eerste minister Golda Meir werd gewaarschuwd door de Jordaanse koning King Husseid over een 'clandestiene oorlog' die zou plaatsvinden. Maar volgens uitspraken van Moebarak was het de Palestijnse leider Yasser Arafat en niet de Jordaanse koning die de Israëli's waarschuwde. Een historisch element dat Israël dus al jaren zou negeren.

Moebaraks getuigenissen werden gedaan vlak voor hij de gevangenis in augustus verliet. Moebarak stond voor de rechter op verdenking van de dood van demonstranten tijdens de opstanden van 2011.

De bekentenissen zijn deels symbolisch. Ze moeten het imago van Egypte dat zich verzet tegen Israël en de Verenigde Staten versterken. Dit sluit aan bij eerder gepubliceerde documenten. Daaruit bleek dat Moebarak de Amerikaanse president Barack Obama uitdaagde tijdens de Arabische lente. Obama drong er na de massabetogingen in 2011 op aan bij Moebarak om af te treden. "Ik neem geen orders van u aan, van niemand niet trouwens", antwoorde Moebarak het naar verluidt.

Psychologisch trauma

De Jom Kipoeroorlog zorgde voor een psychologisch trauma bij veel Israëli's. Op 6 oktober 1973, dat jaar Jom Kipoer of de Grote Verzoendag, vond een verrassingsaanval plaats uitgevoerd door Egypte en Syrië.

Een groot deel van Israël raakte verwoest, maar het land wist zich met de hulp van de Verenigde Staten snel terug op te bouwen.

In een recent vrijgegeven getuigenis, verklaart de voormalige president van Egypte, Hosni Moebarak, dat hij een van de frontmannen was bij de start van de Jom Kipoeroorlog in 1973. Dat schrijft de krant The Telegraph. Hosni Moebarak, die een luchtcommandant was in 1973, zei dat hij persoonlijk een aanval uitvoerde op een Israëlische communicatiebasis. Dit offensief gebeurde zes minuten voor de grote verassingsaanval die de Jom Kipoeroorlog inleidde. "Mijn rol bij de oorlog was tot voor kort een groot geheim, slechts drie andere personen waren hiervan op de hoogte", aldus Moebark.In Israël werd steeds beweerd dat toenmalig eerste minister Golda Meir werd gewaarschuwd door de Jordaanse koning King Husseid over een 'clandestiene oorlog' die zou plaatsvinden. Maar volgens uitspraken van Moebarak was het de Palestijnse leider Yasser Arafat en niet de Jordaanse koning die de Israëli's waarschuwde. Een historisch element dat Israël dus al jaren zou negeren. Moebaraks getuigenissen werden gedaan vlak voor hij de gevangenis in augustus verliet. Moebarak stond voor de rechter op verdenking van de dood van demonstranten tijdens de opstanden van 2011. De bekentenissen zijn deels symbolisch. Ze moeten het imago van Egypte dat zich verzet tegen Israël en de Verenigde Staten versterken. Dit sluit aan bij eerder gepubliceerde documenten. Daaruit bleek dat Moebarak de Amerikaanse president Barack Obama uitdaagde tijdens de Arabische lente. Obama drong er na de massabetogingen in 2011 op aan bij Moebarak om af te treden. "Ik neem geen orders van u aan, van niemand niet trouwens", antwoorde Moebarak het naar verluidt. De Jom Kipoeroorlog zorgde voor een psychologisch trauma bij veel Israëli's. Op 6 oktober 1973, dat jaar Jom Kipoer of de Grote Verzoendag, vond een verrassingsaanval plaats uitgevoerd door Egypte en Syrië. Een groot deel van Israël raakte verwoest, maar het land wist zich met de hulp van de Verenigde Staten snel terug op te bouwen.