Reddingswerkers doorzoeken de modder die het Afghaanse drop verwoestte, op zoek naar de lichamen van wellicht meer dan 2.000 mensen. Dat schrijft BBC. De Verenigde Naties meldt dat al meer dan 350 lijken geborgen zijn.

Honderden huizen werden vernield door de modderstroom, die op gang kwam nadat een deel van een berg instortte ten gevolge van zware regenval. Tot overmaat van ramp volgde een tweede aardverschuiving, die de dan aanwezige reddingswerkers het leven kostte. De lokale politie deelt water en brood uit aan de duizenden mensen die de nacht zonder onderdak moesten doorbrengen.

Waarschijnlijk wordt de plaats van het onheil als massagraf erkend. Er zal ook een grote begrafenisplechtigheid gehouden worden.

Ontzette Afghanen in het door een modderstroom vernielde dorp., AFP
Ontzette Afghanen in het door een modderstroom vernielde dorp. © AFP

'Onmogelijk onder deze omstandigheden mensen te redden'

Aidan O'Leary, hoofd van de VN-operatie in Kaboel, zei aan de BBC dat er waanzinnig hard gewerkt is geweest om nog mensen te redden, maar jammer genoeg 'zonder succes'.

'Bijna 300 huizen zijn onder 10 meter modder bedolven: het was gewoon onmogelijk om in die omstandigheden nog mensen te redden.' Volgens O'Leary zijn zo'n 4.000 mensen ontheemd.

Politieagent Abdul Qadeer Sayad zei aan Reuters dat mensen uit de streek 'zich naar hier haastten om hulp te bieden. Maar tot dusver zijn nog geen lichamen gevonden.'

Aangezien de modderstroom op vrijdag het dorp overspoelde, waren erg veel voltallige families thuis. Vrijdag is in het islamistische Afghanistan immers de rustdag.

Een dode ezel, gevangen door de modderstroom in een Afghaans dorp., AFP
Een dode ezel, gevangen door de modderstroom in een Afghaans dorp. © AFP

Achtergestelde regio

Gevreesd wordt dat de aanhoudende regens nog dergelijke modderstromen en aardverschuivingen zullen veroorzaken. Badakhshan, de provincie waar de tragedie zich afspeelde, is een van de meest onderontwikkelde en bergachtige regio's in het land. De streek grenst aan Tadzjikistan, China en Pakistan.

Afghaanse dorpelingen kijken naar enkele reddingstenten, nadat hun dorp door een modderstroom vernield werd., AFP
Afghaanse dorpelingen kijken naar enkele reddingstenten, nadat hun dorp door een modderstroom vernield werd. © AFP
Honderden huizen werden vernield door de modderstroom, die op gang kwam nadat een deel van een berg instortte ten gevolge van zware regenval. Tot overmaat van ramp volgde een tweede aardverschuiving, die de dan aanwezige reddingswerkers het leven kostte. De lokale politie deelt water en brood uit aan de duizenden mensen die de nacht zonder onderdak moesten doorbrengen.Waarschijnlijk wordt de plaats van het onheil als massagraf erkend. Er zal ook een grote begrafenisplechtigheid gehouden worden. Aidan O'Leary, hoofd van de VN-operatie in Kaboel, zei aan de BBC dat er waanzinnig hard gewerkt is geweest om nog mensen te redden, maar jammer genoeg 'zonder succes'. 'Bijna 300 huizen zijn onder 10 meter modder bedolven: het was gewoon onmogelijk om in die omstandigheden nog mensen te redden.' Volgens O'Leary zijn zo'n 4.000 mensen ontheemd. Politieagent Abdul Qadeer Sayad zei aan Reuters dat mensen uit de streek 'zich naar hier haastten om hulp te bieden. Maar tot dusver zijn nog geen lichamen gevonden.'Aangezien de modderstroom op vrijdag het dorp overspoelde, waren erg veel voltallige families thuis. Vrijdag is in het islamistische Afghanistan immers de rustdag. Gevreesd wordt dat de aanhoudende regens nog dergelijke modderstromen en aardverschuivingen zullen veroorzaken. Badakhshan, de provincie waar de tragedie zich afspeelde, is een van de meest onderontwikkelde en bergachtige regio's in het land. De streek grenst aan Tadzjikistan, China en Pakistan.