Mitt Romney kop van jut voor de Republikeinen

© Reuters

Geen twee weken na zijn presidentiële verkiezingsnederlaag heeft Mitt Romney het verkorven bij zijn partijgenoten. “Hij kan van het podium stappen wanneer hij wil en niemand zal om hem treuren.”

Mitt Romney was nooit echt geliefd in de Republikeinse partij. Die nomineerde de van huis uit gematigde ex-gouverneur van Massachusetts vooral omdat er dit jaar niemand beter beschikbaar was. Nu hij verloren heeft, zijn er dan ook heel wat Republikeinen die hun antipathie niet meer onder stoelen of banken kunnen steken.

Cadeaus uitdelen

Ostentatieve bron van ongenoegen is een telefoonconferentie die Romney begin deze week hield met een aantal van zijn rijke donoren. Daar zei hij dat Obama gewonnen had omdat hij cadeaus had uitgedeeld aan welgemikte segmenten van zijn achterban: “Vooral de Afro-Amerikaans gemeenschap, de Hispanic-gemeenschap en jonge mensen.”

“In elk van die gevallen waren ze zeer genereus”, zei Romney, die onder andere klaagde over gratis voorbehoedsmiddelen voor vrouwen, kwijtscheldingen van studieleningen voor jongeren en regularisatie voor de kinderen van illegale immigranten. Vooral de subsidies voor lagere inkomensgroepen die vervat zijn in Obama’s nieuwe ziektewet waren van belang, zei Romney. “10.000 dollar per familie tot in der eeuwigheid – dat is gigantisch.”

Romney’s commentaren deden denken aan de tijdens de campagne gelekte video-opname waarin hij zei dat hij niet geeft om 47 procent van de bevolking, omdat zij geen belastingen betalen, hun leven niet in eigen handen willen nemen en zitten te wachten op een uitkering van de overheid. Uit de exitpolls bleek dat veel kiezers Romney die uitspraak bijzonder kwalijk hadden genomen.

Oma uitwijzen

Bij heel wat Republikeinse kopstukken schoten ook deze nieuwe uitspraken van Romney in het verkeerde keelgat. De Republikeinse partij vraagt zich na de pijnlijk afgelopen verkiezingen af wat ze in de toekomst beter moet doen. Eén vroeg punt van consensus is dat de partij zich beter moet verkopen aan Latino’s. Veel mensen konden Romney’s commentaren dan ook missen als kiespijn.

“Ik verwerp die uitspraken absoluut”, reageerde Bobby Jindal, de gouverneur van Louisiana, die zelf van Indische afkomst is en geldt als een van de grote Republikeinse beloften. “We moeten ophouden de domme partij te zijn. En dat gaat verder dan alleen maar ophouden met domme dingen zeggen.”

“Het is heel moeilijk om mensen zo ver te krijgen dat ze naar je luisteren als ze geloven dat je hun oma wil uitwijzen”, zei senator Marco Rubio uit Florida, die Cubaanse roots heeft. “Ik geloof echt niet dat er miljoenen en miljoenen mensen in dit land zijn die niet willen werken.”

Rick Scott, de gouverneur van Florida, noemde Romney’s commentaren ongepast: “Wat wij moeten doen, is zeggend dat we élke stem willen, en dat we voor iedereen in dit land willen zorgen,”

“Je kan niet verwachten een leider van het hele volk te zijn door verdeeldheid te zaaien”, zei gouverneuer van New Jersey Chris Christie. “Je moet praten over thema’s die mensen verenigen.”

Geen Romney-vleugel

Romney excuseerde bij zijn geldschieters dat hij niet gewonnen had. “Ik weet dat u verwacht had dat we zouden winnen”, zei hij tijdens het telefoongesprek. “Wij zijn ontgoocheld, we hadden dit niet zien aankomen en het was heel nipt, maar nipt telt niet in deze business.”

Het tijdperk Romney is dus voorbij nog voor het begonnen was. Maar daar zullen weinig Republikeinen zich al te veel van aantrekken, zei partijstrateeg Ed Rogers. “Er bestaat geen Romney-vleugel in deze partij. Hij heeft nooit emotionele banden gelegd, dus hij kan van het podium stappen wanneer hij wil en niemand zal om hem treuren.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content