Mitt Romney boekt dubbeloverwinning in Arizona en Michigan

Nadat Mitt Romney de staten Arizona en Michigan heeft binnengehaald, worden de Republikeinse voorverkiezingen een tweestrijd tussen Romney en Rick Santorum.

De Amerikaanse presidentskandidaat en multimiljonair Mitt Romney heeft bij de Republikeinse voorverkiezingen een belangrijke dubbeloverwinning geboekt. Romney won het van zijn concurrenten met een duidelijke voorsprong in Arizona, en ook in de staat Michigan haalde hij het na een nek-aan-nekrace met de ultraconservatieve Rick Santorum.

Romney kreeg 41 procent van de stemmen, tegenover 38 procent voor Santorum. Ron Paul staat op 12 en Newt Gingrich op 7 procent.

Zijn overwinning in Michigan is erg belangrijk voor Romney. Hij werd in die staat geboren en zijn vader was er drie termijnen gouverneur.

Democraten kiezen voor Santorum in Michigan
Democratische kiezers hebben weloverwogen hun stem uitgebracht voor de ultraconservatieve Rick Santorum bij de Republikeinse voorverkiezingen in Michigan, die openstaan voor alle kiezers.

Tien procent van de kiezers gaven aan eigenlijk Democraat te stemmen. Slechts 60 procent van de kiezers gaf aan Republikein te zijn, zo berichten Amerikaanse media. Die tien procent Democraten denken met die strategische zet de Republikeinen te verdelen: Barack Obama zou volgens hen bij de presidentsverkiezingen meer kans maken om het te halen van Santorum dan van Mitt Romney.

Symbolisch Michigan

Een nederlaag in zijn geboortestaat Michigan zou een erg zware klap betekend hebben voor zijn campagne. Meteen de reden waarom heel wat Democraten beslisten om voor Santorum te gaan kiezen. want Romney beschikt over een betere organisatie en meer financiële middelen dan zijn drie Republikeinse concurrenten (Santorum, Ron Paul en Newt Gingrich). En dus blijft hij gezien worden als favoriet om het op te nemen tegen Obama.

Republikeinen verdeeld over ‘gematigde’ Romney

De gematigde Mitt Romney ligt niet goed bij de radicaalste Republikeinen, die hem bekritiseren voor zijn ‘Romneycare’, volgens hen de blauwdruk van de door hen verafschuwde ‘Obamacare’. Hij ligt als schatrijke zakenman ook niet goed bij dat segment van de Republikeinen dat niet tot de happy few behoort. Wall Street steunt hem dan weer wel. (Belga/EE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content