Hikaru Kimura, een van de managers van de Japanse onderneming, bood zijn verontschuldigingen aan tijdens een ceremonie in het Simon Wiesenthalcentrum in de Amerikaanse stad Los Angeles.

De 94-jarige James Murphy, een van de Amerikanen die 70 jaar geleden gedwongen werd om voor Mitsubishi te werken, aanvaardde tijdens de plechtigheid de excuses. 'Dit is een prachtige dag. Dit wilden we al zeventig jaar', zo verklaarde hij achteraf aan de Britse omroep BBC.

Primeur

De Japanse regering had vijf jaar geleden al haar excuses aangeboden aan de Amerikaanse krijgsgevangenen. Maar het is wellicht de eerste keer dat ook een van de betrokken ondernemingen zich verontschuldigt.

'We hopen dat dit andere bedrijven ertoe zal aanzetten om hetzelfde te doen', zo reageerde de rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthalcentrum.

Slavernij

Vele Amerikaanse soldaten die tijdens WO II gevangen waren genomen door het Japanse leger, werden toen als dwangarbeider ingezet door Japanse ondernemingen. Zo moesten er ook ongeveer 500 Amerikanen aan de slag in vier mijnen die uitgebaat werden door Mitsubishi Mining Co, een voorloper van het huidige conglomeraat dat in het westen vooral bekend is als autofabrikant. Ook krijgsgevangenen uit andere geallieerde landen - en dan vooral uit de Filipijnen, Korea en China - werden gedwongen in die mijnen te werken.

'Het was pure slavernij: geen eten, geen medicijnen, geen kleding en geen sanitaire voorzieningen', aldus Murphy nog aan BBC. (Belga/KVDA)

Hikaru Kimura, een van de managers van de Japanse onderneming, bood zijn verontschuldigingen aan tijdens een ceremonie in het Simon Wiesenthalcentrum in de Amerikaanse stad Los Angeles. De 94-jarige James Murphy, een van de Amerikanen die 70 jaar geleden gedwongen werd om voor Mitsubishi te werken, aanvaardde tijdens de plechtigheid de excuses. 'Dit is een prachtige dag. Dit wilden we al zeventig jaar', zo verklaarde hij achteraf aan de Britse omroep BBC. De Japanse regering had vijf jaar geleden al haar excuses aangeboden aan de Amerikaanse krijgsgevangenen. Maar het is wellicht de eerste keer dat ook een van de betrokken ondernemingen zich verontschuldigt. 'We hopen dat dit andere bedrijven ertoe zal aanzetten om hetzelfde te doen', zo reageerde de rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthalcentrum.Vele Amerikaanse soldaten die tijdens WO II gevangen waren genomen door het Japanse leger, werden toen als dwangarbeider ingezet door Japanse ondernemingen. Zo moesten er ook ongeveer 500 Amerikanen aan de slag in vier mijnen die uitgebaat werden door Mitsubishi Mining Co, een voorloper van het huidige conglomeraat dat in het westen vooral bekend is als autofabrikant. Ook krijgsgevangenen uit andere geallieerde landen - en dan vooral uit de Filipijnen, Korea en China - werden gedwongen in die mijnen te werken.'Het was pure slavernij: geen eten, geen medicijnen, geen kleding en geen sanitaire voorzieningen', aldus Murphy nog aan BBC. (Belga/KVDA)