Mislukte terreuraanslag in hart van New York

Busstation Port Authority in New York © Belga

In Manhattan, een van de districten van New York, is vandaag een geïmproviseerd explosief ontploft. Volgens burgemeester Bill de Blasio ging het wel degelijk om een mislukte terreuraanslag.

Om iets na zeven uur plaatselijke tijd werd het busstation Port Authority opgeschrikt door een explosie. Een tijdlang heerste onduidelijk, maar de politie bevestigde even later dat het wel degelijk om een geïmproviseerd explosief ging, dat leek op een pijpbom. De verdachte had die aan zijn lichaam bevestigd.

De man, die werd geïdentificeerd als Akayed Ullah, werd opgepakt en naar het ziekenhuis gebracht. Hij liep verwondingen op aan zijn handen en buik. Drie mensen in de buurt van de dader liepen lichte verwondingen op. Ze meldden zichzelf met oorsuizingen en hoofdpijn in het ziekenhuis, klinkt het. Volgens de media is de verdachte afkomstig uit Bangladesh. Hij kwam zeven jaar geleden aan in de VS en woont in Brooklyn. De politie vraagt aan alle mensen die informatie hebben over de man, die door te spelen via de ‘Terror Hotline’.

Burgemeester Bill de Blasio laat nog weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er nog incidenten of terroristische activiteiten aan de gang zijn. De komende dagen zal de politieaanwezigheid in de stad verhoogd worden.

Tijdens het persmoment staken gouverneur, burgemeester en politiechef de New-Yorkers ook een hart onder de riem. ‘We zijn een doelwit (voor terroristen, red.), omdat we bewijzen dat een gemeenschap met veel geloofsovertuigingen en achtergronden kan werken. We bewijzen dat democratie kan werken’, zei burgemeester de Blasio. ‘Maar we zijn ook een van de meest veerkrachtige plaatse ter wereld. Dat bewijzen we telkens opnieuw.’

Partner Content