De vier mannen, tussen 30 en 39 jaar, worden ervan verdacht "in verschillende mate" logistieke steun te hebben geleverd aan Sid Ahmed Ghlam, aldus "bronnen dichtbij het onderzoek".

De student werd in april 2015 gearresteerd. Hij belde zelf de hulpdiensten nadat hij een kogel in het been kreeg. De politie vond in zijn auto en kamer vier kalasjnikovs, twee pistolen en kogelvrije vesten. Uit de analyse van zijn computergegevens bleek dat de Algerijn, op de zondag waarop hij gearresteerd werd, een aanslag wilde plegen op een kerk in Villejuif, ten zuiden van Parijs. De aanslag moest drie maanden na de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en op de joodse supermarkt Hyper Cacher plaatsvinden.

Raadsel van dode vrouw

De vanuit Syrië aangestuurde aanslag mislukte, maar eiste het leven van een jonge vrouw die dood werd teruggevonden in haar wagen. De 25-jarige Sid Ahmed Ghlam bevestigde aan de onderzoekers dat hij vanuit de Turks-Syrische zone gestuurd werd om een aanslag te plegen, maar ontkent de moord op de jonge vrouw. Volgens de krant Le Figaro beweert Ghlam dat de vrouw werd doodgeschoten doorSamy Amimour, die later (mee) het bloedbad in concertzaal Bataclan zou aanrichten. Verschillende aanwijzingen wijzen echter op Ghlams betrokkenheid: het DNA van het slachtoffer werd gevonden op zijn kleding, en uit het ballistisch onderzoek bleek dat de fatale kogel waarschijnlijk met zijn pistool werd afgevuurd.

Op de computers van Ghlam vonden de autoriteiten, nog altijd volgens Le Figaro, lugubure details over de afwegingen die de terroristen maakten. Zo werd voor de aanslag een kerk gezocht die verder dan vijf minuten verwijderd was van een politiebureau. Zo zou de dader de tijd hebben om zoveel mogelijk gelovigen te doden vooraleer de politie ter plekke zou komen, en eventueel nog de gelegenheid hebben een tweede kerk aan te vallen.

(Belga/RR)

De vier mannen, tussen 30 en 39 jaar, worden ervan verdacht "in verschillende mate" logistieke steun te hebben geleverd aan Sid Ahmed Ghlam, aldus "bronnen dichtbij het onderzoek". De student werd in april 2015 gearresteerd. Hij belde zelf de hulpdiensten nadat hij een kogel in het been kreeg. De politie vond in zijn auto en kamer vier kalasjnikovs, twee pistolen en kogelvrije vesten. Uit de analyse van zijn computergegevens bleek dat de Algerijn, op de zondag waarop hij gearresteerd werd, een aanslag wilde plegen op een kerk in Villejuif, ten zuiden van Parijs. De aanslag moest drie maanden na de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en op de joodse supermarkt Hyper Cacher plaatsvinden. De vanuit Syrië aangestuurde aanslag mislukte, maar eiste het leven van een jonge vrouw die dood werd teruggevonden in haar wagen. De 25-jarige Sid Ahmed Ghlam bevestigde aan de onderzoekers dat hij vanuit de Turks-Syrische zone gestuurd werd om een aanslag te plegen, maar ontkent de moord op de jonge vrouw. Volgens de krant Le Figaro beweert Ghlam dat de vrouw werd doodgeschoten doorSamy Amimour, die later (mee) het bloedbad in concertzaal Bataclan zou aanrichten. Verschillende aanwijzingen wijzen echter op Ghlams betrokkenheid: het DNA van het slachtoffer werd gevonden op zijn kleding, en uit het ballistisch onderzoek bleek dat de fatale kogel waarschijnlijk met zijn pistool werd afgevuurd. Op de computers van Ghlam vonden de autoriteiten, nog altijd volgens Le Figaro, lugubure details over de afwegingen die de terroristen maakten. Zo werd voor de aanslag een kerk gezocht die verder dan vijf minuten verwijderd was van een politiebureau. Zo zou de dader de tijd hebben om zoveel mogelijk gelovigen te doden vooraleer de politie ter plekke zou komen, en eventueel nog de gelegenheid hebben een tweede kerk aan te vallen.(Belga/RR)