Misbruiken in opvangcentra voor migrantenkinderen in VS: ‘Een goudmijn voor roofdieren’

© REUTERS

Seksueel misbruik, gevechten en kinderen die vermist raken: het komt al te vaak voor in tientallen opvangcentra voor migrantenkinderen in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van de journalistieke nonprofit ProPublica.

De Amerikaanse journalistieke nonprofit ProPublica bekwam politieverslagen en telefoonlogboeken van zeventig van de naar schatting honderd opvangcentra voor migrantenkinderen in de Verenigde Staten.

ProPublica maakt gewag van honderden gevallen van seksueel misbruik, gevechten en kinderen die vermist raken. Zo werd in de voorbije vijf jaar 125 keer de politie gebeld voor seksueel misbruik. In verschillende gevallen gaat het om kinderen van zes jaar oud. 200 andere telefoontjes kwamen van opvangcentra die naast migrantenkinderen ook Amerikaanse jongeren opvangen.

Het misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gepleegd door personeel van de centra en ook tieners die er verblijven. Tegelijk gaat het niet in elk geval om seksueel misbruik: ook bij schijnbaar onschuldige plagerijen wordt de politie er soms bijgeroepen.

Volgens psychologen bevraagd door ProPublica ligt het werkelijke getal allicht nog hoger: kinderen zouden het misbruik soms verzwijgen uit vrees hun immigratiedossier te hypothekeren. Zo’n tienduizend minderjarigen, de meesten 17 jaar oud, verblijven momenteel in Amerikaanse gesloten opvangcentra. Volgens ProPublica gebeurt het ook minstens wekelijks dat kinderen weglopen of vermist raken.

‘Hoewel de documenten geen uitgebreide beoordeling vormen van de omstandigheden in de opvangcentra, spreken ze wel de stelling van de regering-Trump tegen als zouden de opvangcentra safe havens voor kinderen zijn’, stelt ProPublica.

De interne informatie gaat terug tot 2014, toen tienduizenden migrantenkinderen op korte tijd aan de Amerikaanse zuidgrens opdaagden en voor de regering van toenmalig president Barack Obama een humanitaire crisis veroorzaakten. Experts zeggen echter aan ProPublica dat het nultolerantiebeleid voor illegale immigratie van de regering-Trump de druk op de overbevraagde opvangcentra verhoogt.

‘Het is een goudmijn voor (seksuele, nvdr.) roofdieren’, zegt Lisa Fortuna, directeur kinderpsychiatrie van het Boston Medical Center. ‘Ze hebben volledige toegang en er zijn genoeg kinderen met een traumatische geschiedenis.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content