Human Rights Watch (HRW) maakte eerder al melding van misbruiken door milities gelinkt aan de Iraakse veiligheidsdiensten in gebieden waar soennitische moslims wonen, nadat terreurgroep Islamitische Staat (IS) er verdreven was.

Plunderingen en brandstichtingen

In een nieuw 31 pagina's tellend rapport, getiteld 'Na Bevrijding Kwam Vernietiging: Iraakse Milities en de Nasleep van Amerli' beschrijft HRW hoe Iraakse troepen en milities in Amerli en omliggende dorpen, in het noorden van Irak, opzettelijk burgereigendommen vernielden nadat ze de strijders van Islamitische Staat hadden verdreven, in september vorig jaar.

Het rapport bevat onder meer satellietbeelden en verhalen van slachtoffers en ooggetuigen, waaruit blijkt dat de (overwegend sjiitische) milities eigendommen plunderden van soennitische burgers die gevlucht waren voor de gevechten. Huizen en zaken werden in brand gestoken, en zelfs twee volledige dorpen verwoest, klaagt HRW aan. Er is ook sprake van de ontvoering van 11 mannen in september en oktober 2014.

Amerli: de rode stippen duiden op brandstichting, de gele op het vernielen van gebouwen met onder meer explosieven, HRW
Amerli: de rode stippen duiden op brandstichting, de gele op het vernielen van gebouwen met onder meer explosieven © HRW

De mensenrechtenorganisatie spreekt van oorlogsmisdaden. Nog volgens HRW lijken minstens sommige van de aanvallen op voorhand te zijn gepland, 'waardoor de vraag rijst of de regering en het leger, dat de milities leidt, verantwoordelijk zijn'.

Verergeren

'Irak kan de strijd tegen de gruwelijkheden van IS niet winnen met aanvallen op burgers die in strijd zijn met het internationaal recht', zegt Joe Stork, vicedirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij HRW. 'De misbruiken richten grote schade aan bij sommige van de meest kwetsbare mensen in Irak en ze verergeren de sektarische vijandigheden in het land.'

HRW roept het Iraakse leger op om de milities te beteugelen. De landen die deelnemen aan de strijd tegen IS moeten verzekeren dat hun militaire operaties de weg niet vrijmaken voor dergelijke misbruiken.

Human Rights Watch (HRW) maakte eerder al melding van misbruiken door milities gelinkt aan de Iraakse veiligheidsdiensten in gebieden waar soennitische moslims wonen, nadat terreurgroep Islamitische Staat (IS) er verdreven was.In een nieuw 31 pagina's tellend rapport, getiteld 'Na Bevrijding Kwam Vernietiging: Iraakse Milities en de Nasleep van Amerli' beschrijft HRW hoe Iraakse troepen en milities in Amerli en omliggende dorpen, in het noorden van Irak, opzettelijk burgereigendommen vernielden nadat ze de strijders van Islamitische Staat hadden verdreven, in september vorig jaar.Het rapport bevat onder meer satellietbeelden en verhalen van slachtoffers en ooggetuigen, waaruit blijkt dat de (overwegend sjiitische) milities eigendommen plunderden van soennitische burgers die gevlucht waren voor de gevechten. Huizen en zaken werden in brand gestoken, en zelfs twee volledige dorpen verwoest, klaagt HRW aan. Er is ook sprake van de ontvoering van 11 mannen in september en oktober 2014.De mensenrechtenorganisatie spreekt van oorlogsmisdaden. Nog volgens HRW lijken minstens sommige van de aanvallen op voorhand te zijn gepland, 'waardoor de vraag rijst of de regering en het leger, dat de milities leidt, verantwoordelijk zijn'.'Irak kan de strijd tegen de gruwelijkheden van IS niet winnen met aanvallen op burgers die in strijd zijn met het internationaal recht', zegt Joe Stork, vicedirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij HRW. 'De misbruiken richten grote schade aan bij sommige van de meest kwetsbare mensen in Irak en ze verergeren de sektarische vijandigheden in het land.'HRW roept het Iraakse leger op om de milities te beteugelen. De landen die deelnemen aan de strijd tegen IS moeten verzekeren dat hun militaire operaties de weg niet vrijmaken voor dergelijke misbruiken.