De antiterreureenheden van de Indonesische politie hebben hun actie in Jakarta beëindigd. Donderdag werd de hoofdstad opgeschrikt door een reeks explosies en een vuurgevecht waarbij zeven mensen het leven lieten, onder wie een Nederlander en een Indonesische burger. Dat zeggen de Indonesische autoriteiten. President Joko Widodo noemde het al aan terroristische aanval.

Eén explosie gebeurde in de buurt van een politiekantoor in het centrum van Jakarta, mogelijk het gevolg van een granaat. Dat gebeurde in de buurt van het presidentieel paleis en de kantoren van de Verenigde Naties. Daarnaast was er ook een explosie bij een koffiehuis, waarna er werd geschoten. De politie heeft er een veiligheidszone ingesteld.

Bij de reeks aanslagen is zeker een Nederlander omgekomen. Het gaat om een medewerker van de Verenigde Naties, bericht de Nederlandse omroep NOS op zijn website.

Een van de explosies deed zich voor in een koffiezaak van de Amerikaanse keten Starbucks, dat tegenover een gebouw van de VN gelegen is. Volgens de Nederlandse correspondent Michel Maas komt er hier dan ook veel VN-personeel over de vloer.

Regering zet leger in

De ruime omgeving werd afgezet, terwijl helikopters over het gebied cirkelden.

Het vermoeden van de Indonesische autoriteiten lijkt bewaarheid te worden: IS heeft de aanslagen in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeëist. IS-strijders voerden aanslagen uit op buitenlanders en de veiligheidsdiensten, meldde een woordvoerder van de terreurorganisatie aan het nieuwsagentschap al-Amak.

Toch is enige voorzichtigheid geboden, want de informatie wordt nog geverifieerd. De reeks aanslagen die Jakarta donderdagmorgen opschrikte, heeft aan twee burgers en vijf "terroristen" het leven gekost, gaven de Indonesische autoriteiten al mee.

Eeerder op de dag had de politie tegenover de nieuwszender Al Jazeera al laten verstaan dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) de laatste tijd specifieke dreigingen had geuit tegenover Indonesië.

Indonesië, het meest bevolkte moslimland ter wereld, is in het verleden ook al het slachtoffer geweest van aanslagen door moslimextremisten. In 2002 kwamen op het eiland Bali meer dan 200 mensen om, voornamelijk jonge toeristen. En in Jakarta waren hotels en ambassades al het mikpunt van terrorisme.

Op beelden van een bewakingscamera is de ontploffing duidelijk te zien:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

.

.

Jeremy Douglas, die werkt voor een VN-organisatie en wiens kantoor rechtover het winkelcentrum ligt, vertelt aan de Britse zender BBC dat hij en zijn collega's opgesloten zitten op de tiende verdieping van het gebouw. In de omgeving zijn ook talrijke internationale hotels en ambassades.

De antiterreureenheden van de Indonesische politie hebben hun actie in Jakarta beëindigd. Donderdag werd de hoofdstad opgeschrikt door een reeks explosies en een vuurgevecht waarbij zeven mensen het leven lieten, onder wie een Nederlander en een Indonesische burger. Dat zeggen de Indonesische autoriteiten. President Joko Widodo noemde het al aan terroristische aanval. Eén explosie gebeurde in de buurt van een politiekantoor in het centrum van Jakarta, mogelijk het gevolg van een granaat. Dat gebeurde in de buurt van het presidentieel paleis en de kantoren van de Verenigde Naties. Daarnaast was er ook een explosie bij een koffiehuis, waarna er werd geschoten. De politie heeft er een veiligheidszone ingesteld. Bij de reeks aanslagen is zeker een Nederlander omgekomen. Het gaat om een medewerker van de Verenigde Naties, bericht de Nederlandse omroep NOS op zijn website.Een van de explosies deed zich voor in een koffiezaak van de Amerikaanse keten Starbucks, dat tegenover een gebouw van de VN gelegen is. Volgens de Nederlandse correspondent Michel Maas komt er hier dan ook veel VN-personeel over de vloer. De ruime omgeving werd afgezet, terwijl helikopters over het gebied cirkelden.Het vermoeden van de Indonesische autoriteiten lijkt bewaarheid te worden: IS heeft de aanslagen in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeëist. IS-strijders voerden aanslagen uit op buitenlanders en de veiligheidsdiensten, meldde een woordvoerder van de terreurorganisatie aan het nieuwsagentschap al-Amak. Toch is enige voorzichtigheid geboden, want de informatie wordt nog geverifieerd. De reeks aanslagen die Jakarta donderdagmorgen opschrikte, heeft aan twee burgers en vijf "terroristen" het leven gekost, gaven de Indonesische autoriteiten al mee. Eeerder op de dag had de politie tegenover de nieuwszender Al Jazeera al laten verstaan dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) de laatste tijd specifieke dreigingen had geuit tegenover Indonesië.Indonesië, het meest bevolkte moslimland ter wereld, is in het verleden ook al het slachtoffer geweest van aanslagen door moslimextremisten. In 2002 kwamen op het eiland Bali meer dan 200 mensen om, voornamelijk jonge toeristen. En in Jakarta waren hotels en ambassades al het mikpunt van terrorisme. Op beelden van een bewakingscamera is de ontploffing duidelijk te zien:.. Jeremy Douglas, die werkt voor een VN-organisatie en wiens kantoor rechtover het winkelcentrum ligt, vertelt aan de Britse zender BBC dat hij en zijn collega's opgesloten zitten op de tiende verdieping van het gebouw. In de omgeving zijn ook talrijke internationale hotels en ambassades.