Minstens 77 doden bij treinramp in Santiago de Compostela

De dodentol van de treinramp in het Spaanse Santiago de Compostela blijft oplopen.

Er zijn minstens 77 doden en ongeveer 143 gewonden geteld, maar dat blijven voorlopige cijfers. De reddingsdiensten haalden tot dusver 73 lijken uit het wrak, vier mensen bezweken in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Volgens de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe vervoerde de trein zo’n 240 reizigers.
De hogesnelheidstrein kwam rond 20.45u om nog onbekende redenen naast de sporen terecht op enkele kilometers van het station van Santiago de Compostela, in het noordwesten van Spanje. Hij reed tussen de hoofdstad Madrid en Ferrol in Galicië.

‘Ik heb lijken gezien’

Op beelden van de ramp is te zien dat rook opstijgt uit het wrak. Vier wagons zijn gekanteld. Eén is compleet vernield. “Het ging allemaal heel snel”, zei passagier Ricardo Montesco aan de lokale radiozender Cadena Ser. “De trein ging uit de bocht en de ene wagon kwam bovenop de andere terecht. Veel mensen werden verpletterd. We probeerden onderaan uit de wagon te komen en toen realiseerden we ons dat de trein in brand stond. Ik zat in de tweede wagon en daar was vuur. Ik heb lijken gezien.”

Over de oorzaak van de ramp is officieel nog niets bekend. Het ongeval gebeurde in een scherpe bocht, waar de snelheid beperkt is tot 80 kilometer per uur. Volgens de krant El Pais zou de trein aan meer dan 180 kilometer per uur op de bocht afgereden zijn, en volgens El Mundo zelfs aan 220 kilometer per uur.

Volgens een woordvoerder van spoorwegmaatschappij Renfe is een onderzoek nog aan de gang. “We zullen snel de snelheid kennen als we de zwarte dozen van de trein analyseren.”

Terrorisme wordt in eerste instantie uitgesloten.

Feestdag

Het treinongeval is het ergste in Spanje in zeker 40 jaar en vond plaats aan de vooravond van het belangrijkste feest in Santiago de Compostela, dat van de apostel Jakobus, de patroonheilige van de stad. Veel van de reizigers waren volgens Renfe dan ook pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De festiviteiten zijn afgelast.

Santiago de Compostela is niet alleen een bekend katholiek bedevaartsoord, maar ook de geboorteplaats van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Die betuigde zijn medeleven met de slachtoffers via Twitter.

Geen Belgen

Buitenlandse Zaken in België heeft uit Spanje momenteel geen informatie ontvangen dat er Belgische slachtoffers zouden zijn bij de Spaanse treinramp. Dat meldt een woordvoerder. Er kwamen evenmin oproepen binnen van Belgen die iemand kennen die op de trein zat. De toestand wordt verder opgevolgd, want niet alle slachtoffers zijn al geïdentificeerd.

Ondertussen heeft ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) via Twitter zijn medeleven betuigd met de families en vrienden van de slachtoffers. (Belga/TV/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content