Minstens 68 doden bij golf van aanslagen in Bagdad

Bomaanslag in Bagdad, Irak © Reuters

Voor de zesde dag op rij werden in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad bloedige aanslagen gepleegd.

Een golf van terreur houdt Irak in haar greep. Dinsdag waren opnieuw sjiieten het beoogde doel. Het was al de zesde dag op rij dat in en rond de Iraakse hoofdstad bloedige aanslagen werden gepleegd. En er bestaat opnieuw weinig twijfel over wie voor het zware geweld verantwoordelijk is.

Tijdens de jongste golf van terreur werd Bagdad opnieuw door zware explosies door elkaar geschud. Bij verschillende aanslagen zijn dinsdag zeker 68 mensen gedood. Minstens 147 mensen werden bij aanslagen op markten in de overwegend door sjiieten bewoonde stadsdelen Al-Shaab en Sadr City in het noordwesten van de hoofdstad verwond. Dat deelden medewerkers van omliggende ziekenhuizen en ooggetuigen mee.

IS

Waarnemers identificeerden een vrouw in Al-Shaab als dader. Er explodeerde nog een tweede bom in het district, waar in totaal minstens 45 mensen omkwamen en zeker 90 anderen werden gewond. In een nog niet geverifieerde boodschap op het internet eiste de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid op.

Weinig later ontplofte een bomauto op een markt in Sadr City. Ooggetuigen hadden het over minstens 18 doden en 57 gewonden. Veiligheidstroepen grendelden alle straten in de wijk af. Openbare instellingen werden afgeschermd. Bij twee bomexplosies in het zuiden van de stad stierven nog eens vier mensen.

200 doden

De voorbije dagen hadden een aantal aanslagen, die eveneens werden opgeëist door de soennitische terreurgroep, het land geteisterd. Bij een eerste reeks aanslagen tegen sjiieten in Bagdad vorige woensdag stierven meer dan 90 mensen. De jihadisten beschouwen leden van die islamitische geloofsovertuiging als afvalligen.

Zondag eiste de IS ook de verantwoordelijkheid op voor de aanval van verschillende daders op een gascentrale. In de voorbije dagen zijn bij de reeks terreuraanslagen in Irak bijna 200 mensen omgekomen, die van dinsdag inbegrepen.

Machtsdemonstratie

De jihadisten zijn door offensieven van het Iraaks leger en de door de VS-geleide militaire coalitie onder druk geraakt en moesten de voorbije maanden al veel gebied prijsgeven. De IS controleert echter nog steeds grote delen in het westen en het noorden van het land. Het geweld kan gezien worden als een machtsdemonstratie van de extremisten, die ondanks de offensieven tot zware aanslagen in staat zijn.

De Iraakse premier Haidar al-Abadi zei eerder dat de politieke crisis in de hoofdstad in het voordeel van de extremisten werkt. De premier probeert al maanden een meer technocratische regering te vormen om de corruptie en slechte administratie tegen te gaan. Maar de rivaliserende politieke partijen, die privileges verwierven op de verschillende ministeries, houden hem tegen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content