Minstens 52 doden bij ziekenhuisbrand in Irak

Brandweerlieden komen aan op de plaats van de brand.

Bij een hevige brand op de corona-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis in Nasiriya, een stad in het zuiden van Irak, zijn zeker 52 patiënten omgekomen.

Dat blijkt uit de meest recente balans van de woordvoerder van de lokale gezondheidsautoriteiten. Volgens de woordvoerder raakten ook 22 mensen gewond.

‘De slachtoffers zijn overleden aan brandwonden en de zoektocht wordt voortgezet’, aldus woordvoerder Haidar al-Zamili. Op beelden die op sociale media werden geplaatst, is te zien hoe er uit het vernielde gebouw enorme zwarte rookpluimen opstijgen. Ook heerst er totale chaos. Honderden mensen verzamelden ter plaatse om de brandweer en de reddingswerkers bij te staan, zo stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP vast.

De covid-19-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis had een capaciteit van zeventig bedden. Twintig mensen konden naar verluidt uit het brandende pand geëvacueerd worden.

Zuurstofflessen?

Volgens een bron binnen de provinciale gezondheidsdiensten is de brand ontstaan na een ontploffing van zuurstofflessen. Dat zou een identieke herhaling zijn van de tragedie die in april plaatsvond in een ziekenhuis in Bagdad en die aan meer dan 80 mensen het leven kostte.

Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dan weer op Facebook dat de brand ontstond aan tijdelijke constructies die in de buurt van het ziekenhuis waren opgetrokken, maar gaf geen verdere informatie over de oorzaak van het incident. De meeste Iraakse ziekenhuizen staan al jaren te verkommeren en ook met het gezondheidssysteem gaat het, als gevolg van corruptie en de economische malaise in het land, van kwaad naar erger.

Partner Content