“Minstens 24 betogers doodgeschoten in Libië”

© reuters

Volgens Human Rights Watch zijn al minstens 24 betogers gedood bij het uiteendrijven van “vreedzame” protesten tegen het Libische regime.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) baseert zich voor het sterftecijfer op getuigenissen van bijstaanders. Een plaatselijke medische bron spreekt van 14 doden alleen al in Benghazi op donderdag.

Donderdag kwamen alweer honderden betogers op straat in al-Baida, Benghazi, Zenten, Derna en Ajdabiya. In de oostelijke stad al-Baida vroeg het ziekenhuispersoneel om meer materiaal om de zowat 70 gewonde manifestanten te kunnen verzorgen. De helft van hen verkeerde in kritieke toestand vanwege kogelwonden, aldus HRW.

Echte kogels

Een gewonde betoger verklaarde dat de veiligheidstroepen zestien mensen doodden in al-Baida en tientallen anderen verwondden. Hij voegde eraan toe dat zowel de troepen als gewapende mannen in burger echte kogels op de manifestanten afvuurden.

In Benghazi, een bastion van de oppositie op 1.000 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, meldde een betoger dat mannen in burger gewapend met messen zich bij de veiligheidstroepen voegden om de honderden manifestanten aan te vallen.

De advocaten binnen de protestbeweging eisen onder meer een grondwet.

Zoon van president

President Muammar Khaddafi liet weten zijn zoon naar het centrum van de opstand te willen sturen.

Volgens de krant al-Watan zal al-Saadi Khaddafi (37) naar Benghazi gaan om daar een actieplan ter verbetering van de infrastructuur te implementeren.

Arabische revolutie

Ook in Jemen, Bahrein en Iran worden anti-regeringsbetogingen op agressieve wijze onderdrukt.

Duizenden Jemenieten zijn vrijdag op straat gekomen in de zuidelijke havenstad Aden en in Taiz, na Sanaa de grootste stad van het land. De dag werd eerder al uitgeroepen tot ‘Dag van Woede’.

In Bahrein hebben duizenden mensen de begrafenissen bijgewoond van de vier betogers die donderdag omkwamen bij de gewelddadige ontruiming van het Parelplein in de hoofdstad Manama. Een sjiitische geestelijke nam het woord en noemde de politieoperatie een slachtpartij.

Ook in Jordanië vinden al een week lang dagelijks anti-regeringsprotesten plaats, zij het minder grootschalig. Vrijdag bracht het protest in Amman zo’n 2.000 mensen op de been. Het kwam tot een aanvaring met een honderdtal tegenbetogers.

De Jordaanse koning Abdullah benoemde begin deze maand een nieuwe ministerploeg, die werk moest maken van politieke en economische hervormingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content