Minstens 18 doden bij herdenking Egyptische Revolutie

Familie, vrienden en inwoners van Alexandrië rouwen bij de begrafenis van Shaima al-Sabbagh, een activist van een socialistische oppositiepartij (SPAP). Al-Sabbagh werd gedood bij een protestactie, een dag voor de herdenking van de revolutie die Hosni Mubarak in 2011 van de macht verdreef. © Reuters

Op de vierde verjaardag van de Egyptische Revolutie zijn bij rellen tussen activisten en de veiligheidsdiensten minstens achttien mensen om het leven gekomen.

Op de vierde verjaardag van de Egyptische Revolutie van 2011 zijn bij rellen tussen islamisten en de veiligheidsdiensten in Egypte achttien mensen om het leven gekomen. Minstens 54 anderen raakten gewond, dat deelde het ministerie van Volksgezondheid mee.

Aanhangers van de in juli 2013 afgezette islamistische president Mohammed Morsi hadden opgeroepen tot het protest. Voor hen is het huidige staatshoofd, Abdel Fattah al-Sisi, niet legitiem. Al-Sisi was het hoofd van het leger toen dat na massaal protest een einde maakte aan het bestuur door de Moslimbroeders. Sinds de afzetting van Morsi en na een reeks aanslagen, zijn de Moslimbroeders geklasseerd als “terroristische organisatie”.

Dode bij herdenking slachtoffers

In de noordelijke wijk Matarija in Caïro, een bastion van de Moslimbroeders, kwamen minstens tien mensen om het leven, onder wie een politieagent. Bij confrontaties op andere plaatsen in Caïro kwamen drie betogers en twee politieagenten om het leven, meldt Volksgezondheid. Ook in het noorden van Egypte vielen er volgens de politie verschillende doden.

Zaterdagavond al kwam niet ver van het Tahrirplein in Caïro een betoger om bij een herdenkingsmars voor de slachtoffers van de revolutie. De 32-jarige Shaima al-Sabbagh werd geraakt door hagelkogels, verklaarden activisten op een persconferentie. Zij menen dat politieagenten de schoten hebben afgevuurd om de mars in geweld te laten ontaarden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schuift op zijn beurt de hete aardappel door naar “gewapende personen”.

Het openbaar ministerie belooft dat ze de agenten gaat ondervragen die betrokken waren bij de ontbinding van de mars. Honderden kwamen naar de rouwdienst zondag. De veiligheidsdiensten sloten het Tahrirplein in delen van de binnenstad af met pantservoertuigen en straatblokkades. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content