Minneapolis: 27 miljoen dollar schadevergoeding voor familie van George Floyd

Familie George Floyd krijgt 27 miljoen schadevergoeding van stad Minneapolis © belga

De Amerikaanse stad Minneapolis en de familie van de door de politie omgebrachte George Floyd zijn tot een regeling gekomen waarbij deze laatste een schadevergoeding van 27 miljoen dollar (22,6 miljoen euro) ontvangt.

De familie had in juli een rechtszaak ingespannen tegen de stad en de vier agenten die verantwoordelijk worden geacht voor de dood van Floyd. Enkele weken voor dat proces zou beginnen is het stadsbestuur vrijdag achter gesloten deuren unaniem akkoord gegaan met een regeling om de familie een schadevergoeding van 27 miljoen dollar uit te keren. De zwarte Amerikaan George Floyd stierf vorig jaar op 25 mei nadat politieagent Derek Chauvin zijn knie tijdens een arrestatie bijna 9 minuten op zijn hals duwde.

De politie was ter plekke gekomen nadat een winkelier Floyd ervan beschuldigd had met een vals briefje van 20 dollar voor zijn sigaretten betaald te hebben.

De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt (‘I can’t breathe’) en voor zijn leven vecht, brachten wereldwijd, maar zeker in de Verenigde Staten, een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang. Drie andere agenten worden voor medeplichtigheid vervolgd.

Advocaten van de familie zegden dat 500.000 dollar van de 27 miljoen zullen gaan naar de buurt waar Floyd om het leven kwam.

Of de stad Minneapolis in de schadeloosstelling ook schuld bekent, is niet onmiddellijk duidelijk maar wordt betwijfeld.

In een eerder geval van dodelijk politiegeweld, tegen Breonna Taylor in Louisville, werd een schadevergoeding van 12 miljoen toegekend, maar werden ook elementen van politiehervorming in de overeenkomst met haar familie opgenomen. Of dat in dit geval ook gebeurde, is nog niet duidelijk.

Deze schadevergoeding van de stad staat los van het proces tegen agent Derek Chauvin wegens doodslag, dat momenteel in Minneapolis in zijn eerste stadia is (de jury wordt samengesteld).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content