Minister van Justitie stelt onafhankelijke aanklager aan om Trump te onderzoeken

Minister van Justitie Merrick Garland, op 18 november 2022. © Reuters

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft een onafhankelijke aanklager aangesteld om toezicht te houden op het onderzoek naar voormalig president Donald Trump.

Dat heeft Garland vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Het gaat om Jack Smith, de voormalige hoofdaanklager voor het Internationaal Strafhof in Den Haag die onderzoek deed naar oorlogsmisdaden in Kosovo.  

Smith ‘heeft de reputatie opgebouwd van een onpartijdige en vastberaden aanklager’, zei Garland op een persconferentie in het gebouw van het ministerie van Justitie in Washington DC.

De speciale aanklager zal de onderzoeken leiden tegen de Republikein, die dinsdag zijn kandidatuur bekendmaakte voor de presidentsverkiezingen van 2024. ‘Vanwege recente ontwikkelingen, waaronder de aankondiging van de voormalige president dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap bij de volgende verkiezingen, en de verklaring van de zittende president om zich ook kandidaat te willen stellen, heb ik geconcludeerd dat het in het algemeen belang is om een speciale aanklager te benoemen’, aldus Garland. 

Trump is momenteel het doelwit in twee afzonderlijke federale onderzoeken. Het eerste gaat over de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari 2021 op het moment van de certificatie van de overwinning van Democratische rivaal Joe Biden in de presidentsverkiezingen van 2020.  Het uitgebreide onderzoek heeft geleid tot aanklachten tegen bijna 900 mensen die rechtstreeks hebben deelgenomen aan het geweld.  De aanklagers hebben echter nooit uitgesloten dat ze naar anderen kijken. ‘Iedereen die strafrechtelijk verantwoordelijk is voor pogingen om de verkiezingen ongeldig te maken, zal ter verantwoording worden geroepen’, zei Merrick Garland herhaaldelijk.

Mar-a-Lago

Het tweede dossier gaat over de archieven van het Witte Huis. Toen hij president af was, nam Trump verschillende dozen met documenten mee. Een wet uit 1978 verplicht alle Amerikaanse presidenten om al hun e-mails, brieven en andere werkdocumenten naar het Nationaal Archief te sturen. In januari gaf Trump vijftien dozen terug. Na onderzoek vermoedde de federale politie dat hij er waarschijnlijk andere achterhield in Mar-a-Lago, zijn luxueuze resort in Florida.

FBI-agenten voerden er op 8 augustus een spectaculaire huiszoeking uit.

Er volgde een intense juridische strijd om de aard van de in beslag genomen documenten – waren ze nu geheim, persoonlijk of gedeclassificeerd? – die de procedure vertraagde, maar ook hier blijft een federale aanklacht mogelijk.
Meerdere bronnen vertellen aan CNN dat zowel in het onderzoek naar de bestorming van het Capitool als in dat rond Mar-a-Lago de komende weken meer informatie zal worden verzameld en getuigen zullen worden verhoord voor een federale ‘grand jury’, het equivalent van onze raadkamer. Aanklagers hebben de afgelopen dagen verschillende nieuwe dagvaardingen verstuurd, waarvan sommigen al komende week beantwoord moeten worden.

Naast deze twee federale onderzoeken tegen Trump zijn er ook regionale zaken aan de gang: in Georgia wordt Trumps rol onderzocht bij pogingen om de kiesuitslag in die staat te beïnvloeden, en in New York is er een rechtszaak gaande rond fraude bij de Trump-bedrijven.

Partner Content