Minister van Justitie en ex-FBI-baas ondervraagd over Russische inmenging in verkiezingen

24/01/18 om 02:54 - Bijgewerkt om 02:53

Bron: Belga

In het Rusland-onderzoek rond Amerikaans president Donald Trump is minister van Justitie Jeff Sessions vorige week ondervraagd door het team van speciaal aanklager Robert Mueller. Ook FBI-baas James Comey is geïnterviewd.

Minister van Justitie en ex-FBI-baas ondervraagd over Russische inmenging in verkiezingen

Minister van Justitie Jeff Sessions (rechts) met ex-FBI-baas James Comey © Reuters

De ondervraging van Jeff Sessions werd bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Justitie. James Comey werd volgens The New York Times vorig jaar al ondervraagd.

De inlichtingendiensten van de VS beschuldigen Rusland ervan dat het zich via hackingactiviteiten gemengd heeft in de presidentsverkiezingen in de VS. Ze hielpen zo Donald Trump om zijn concurrent Hillary Clinton te beschadigen. Robert Mueller onderzoekt of er geheime afspraken waren tussen Moskou en Trumps campagneteam.

Verschillende adviseurs van Trump hadden tijdens de verkiezingsstrijd en ook na de verkiezingen contact met vertegenwoordigers van Rusland. Sessions is een van hen. Hij ontmoette meermaals de toenmalige Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak. Maar in een hoorzitting in de Senaat ontkende Sessions die feiten - en loog hij dus, terwijl hij onder eed stond. Omdat hij betrokken partij is, houdt hij zich sindsdien buiten het Rusland-onderzoek van de FBI, zeer tot ongenoegen van Trump, die vindt dat een minister van Justitie de president uit de wind moet zetten.

'Trump wordt binnenkort ondervraagd'

Vanuit zijn functie heeft Sessions toezicht over de FBI. Niet alleen vanwege zijn contacten tijdens de verkiezingscampagne staat Sessions in het brandpunt van de affaire. Er is ook de vraag of Trump de rechtsgang belemmerd heeft, toen hij FBI-baas James Comey ontsloeg. Trump verklaarde na het ontslag eerst dat hij handelde op advies van Sessions en zijn plaatsvervanger Rod Rosenstein. Later zei hij dat hij daarbij 'die Rusland-zaak' in het achterhoofd had.

The New York Times bericht dat het team van Mueller ook Comey het voorbije jaar heeft ondervraagd over een reeks notities die hij schreef over zijn interactie met Trump. In een van die memo's schreef Comey dat Trump hem vroeg om het onderzoek te staken naar toenmalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. Flynn heeft intussen toegegegeven dat hij heeft gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur Kisljak.

The Washington Post meldt dat Mueller Trump de komende weken wil ondervragen over zijn beslissingen om Flynn en Comey te ontslagen, wat erop zou kunnen wijzen dat het onderzoek zijn einde nadert. De krant citeerde twee goed ingelichte maar anonieme bronnen. President Trump, die politieke schade lijdt door het Rusland-onderzoek, sprak al herhaaldelijk van een 'heksenjacht'.

Onze partners