Minister Reynders looft VN-wapenverdrag

© Reuters

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukt in het belang van het internationale verdrag over de wapenhandel dinsdag werd goedgekeurd in de Verenigde Naties.

“Het is de eerste keer in jaren dat over zo een gevoelig veiligheidsthema een mondiaal akkoord wordt bereikt”, stelt Reynders in een mededeling.

België en de EU-partners hebben zich volgens de minister ingezet om een aantal duidelijke criteria te bepalen voor de uitvoer vanwapens, waaronder respect voor mensenrechten en voor het internationale humanitaire recht. Uitvoer van wapens is verboden als ze zouden kunnen worden gebruikt voor genocides, misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden.

Niet het eindpunt

Het verdrag wil de wapenhandel transparanter maken en tot gelijke spelregels voor iedereen bijdragen, benadrukt Reynders. “Maar dit verdrag is niet het eindpunt. Er komt een opvolgingsproces en er zal over amendementen kunnen worden gestemd.”

Na 50 ratificaties zal het verdrag in werking treden. In België moeten het federale parlement en de parlementen van de gewesten zich uitspreken. België blijft gebonden door de soms verdergaande gedragsregels voor wapenhandel, die in de Europese Unie zijn overeengekomen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content