Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Delegates tot nu

Een overzicht van de afgevaardigden die tot dusver tijdens Mini Tuesday werden toegekend.

Bij de Republikeinen waren er 150 te verdelen. Tot dusver heeft Donald Trump er 59 gewonnen, Ted Cruz haalde er 44 en John Kasich 17. Marco Rubio won er nog geen enkele. Dat brengt de voorlopige totalen op 446 voor Trump, 347 voor Cruz, 151 voor Rubio en 54 voor Kasich. Iemand moet 1.237 delegates halen om de absolute meerderheid te hebben.

Bij de Democraten waren er 166 delegates. Hillary Clinton won er tot dusver 87, Bernie Sanders 69. Clinton heeft nu in totaal 760 verdiende delegates, tegen 546 voor Sanders. Met de superdelegates (partijbonzen) erbij staat Hillary op 1.234 en Bernie op 567. 2.383 delegates geeft de meerderheid.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vroege voorsprong voor Trump in Hawaï

Met 13 procent van de stemmen binnen heeft Donald Trump 42 procent van de stemmen in Hawaï, voor Ted Cruz (27 procent), John Kasich en Marco Rubio (allebei ongeveer 14 procent).

Trump heeft hotels in Hawaï.

De opkomst ligt hoog.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wachten op Hawaï

We wachten nog op resultaten van Hawaï waar de Republikeinen een caucus hebben gehouden. De bureaus gingen er om 7 uur Belgische tijd dicht.

De Amerikanen kijken al uit naar volgende dinsdag, 15 maart. Dan wordt gestemd in onder meer Florida, Ohio en Illinois. Marco Rubio moet winnen in zijn thuisstaat Florida, waar de winnaar 99 delegates opstrijkt. Maar zowel Donald Trump als Ted Cruz willen hem doen verliezen, en hem zo uit de race duwen.

In Ohio moet John Kasich winnen (de winnaar krijgt er 66 delegates), om een overlevingskans te behouden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht: Sanders verrast

Het overzicht van Mini Tuesday tot dusver, leest u hier.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz wint in Idaho

Ted Cruz wordt in meerdere media tot winnaar in Idaho uitgeroepen. Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld, haalt hij 43 procent van de stemmen, tegen 27,7 procent voor Donald Trump. Marco Rubio haalt voorlopig 18 procent, wat hem onder de drempel van 20 procent doet belanden - en geen delegates geeft. Zijn slechte nacht lijkt verder te duren. Kasich haalt voorlopig minder dan 10 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders wint in Michigan

In de verrassing van de avond wint Bernie Sanders in Michigan. Het is misschien met minieme voorsprong, met 50,1 procent van de stemmen, maar in de peilingen voor de voorverkiezing had Hillary Clinton een voorsprong van 13 procent op Sanders. Clinton won minder dan gewoonlijk bij zwarte kiezers, en speelde gelijk bij vakbondsleden. Bij witte arbeiders won Sanders, net als bij jongeren.

Deze overwinning geeft de Sanders-aanhang weer hoop, hoewel Clinton, met de voorverkiezing in Mississippi erbij, nog altijd haar voorsprong in delegates uitbouwt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz heeft vroege voorsprong in Idaho

In de staat Idaho heeft Ted Cruz met 38 procent de vroege voorsprong. Donald Trump volgt met 31 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nog altijd nagelbijten in Michigan

Met 90 procent van de stemmen geteld, blijft het te nipt om een winnaar voor Michigan uit te roepen. Bernie Sanders staat op 50,1 procent.

Hoewel. Nieuwssite Politico roept nu Sanders uit tot overwinnaar. Volgen de andere media?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: 'Ons sterkste gebied moet nog komen'

Bernie Sanders spreekt, terwijl het resultaat in Michigan nog altijd niet bekend is. Het komt erop neer, zegt hij, dat het aantal afgevaardigden ongeveer gelijk zal zijn. Maar het is een "dolweg succesvolle nacht". Hij bedankt de kiezers van Michigan, die de peilingen weerlegd hebben, die de pundits hebben tegengesproken, die beweerden "dat onze campagne nergens heen ging". We hebben dit weekend drie caucussen gewonnen, gaat hij verder. "Wat vannacht betekent, is dat de campagne, de volksrevolutie waar we over praten, sterk is in het hele land en we geloven eerlijk gezegd dat onze sterkste gebieden nog moeten komen".

Hij wacht niet op vragen.

Met 86 procent van de stemmen geteld, staat het op 51 procent voor Sanders, tegen 47,1 procent voor Clinton. Er zijn nog altijd stemmen achter van overwegend zwart Detroit, en de media roepen nog geen winnaar uit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michigan: ook nipt bij de Republikeinen (om de tweede plaats)

Bij de Republikeinen is er geen twijfel over de eerste plaats maar om de tweede plaats wordt het heel nipt. John Kasich en Ted Cruz staan allebei op 24,7 procent. Trump haalt 36,6 procent en Marco Rubio 9,2 procent. Tweederden van de stemmen zijn geteld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump blijft beneden 50 procent in Mississippi

Met 93 procent van de stemmen geteld, ziet het er niet naar uit dat Donald Trump bij de Republikeinen de helft van de stemmen haalt in Mississippi. Hij staat op 47,7 procent, tegen 36,5 procent voor Ted Cruz, 8,5 procent voor John Kasich en 4,9 procent voor Marco Rubio. Met 50 procent zou Trump alle delegates in de staat winnen.

De oproep van partijtopfiguren om voor de meest kansrijke anti-Trumpkandidaat te kiezen is volgens exitpolls Cruz ten goede gekomen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Een betere avond voor Trump dan voor Clinton

Terwijl Donald Trump makkelijk won in Mississippi en Michigan, heeft Hillary Clinton na een overweldigende zege in Mississippi een moeilijke race in Michigan. Met tweederde van de stemmen geteld staat Bernie Sanders nog altijd voor: 50,6 tegen 47,5 procent..

Qua afgevaardigen bouwt Clinton haar voorsprong verder uit, maar dat ze in industrieel gebied Sanders niet kan afschudden, toont een zwakte. De vakbondsleden stemmen 50-50, Hillary's vroegere steun aan vrijhandelsakkoorden speelt haar allicht parten. Ze heeft een minder groot voordeel bij zwarten dan in andere staten.

Geeft dit haar problemen als er uiteindelijk een duel komt met Donald Trump, die qua handel dichter staat bij Sanders?

Aan Republikeinse kant, waar we nog wachten op resultaten uit Idaho en Hawaï, vergroot Trump allicht zijn voorsprong qua afgevaardigden. Op basis van voorlopige resultaten geeft The New York Times tot dusver 41 delegates aan Trump, 12 aan Ted Cruz en 15 aan John Kasich.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michigan: Clintonkamp hoopt nog altijd op winst, maar Sanders blijft nipt leiden

Volgens de laatste peiling had Hillary Clinton een voorsprong van 13 procent bij de Democraten in Michigan, maar met 56 procent van de stemmen geteld, behoudt Bernie Sanders nog altijd een minimale voorsprong: 49,9 procent tegen 48,3 procent.

Het Clintonkamp geeft nog altijd aan dat Hillary zal winnen, en bij Sanders is er nog altijd twijfel of de kandidaat zijn voorsprong kan vasthouden. Maar de opkomst is hoger dan verwacht wat Sanders goed uitkomt.

In 'zwarte' delen van Detroit haalt Clinton 60 procent van de stemmen, in universiteitsstad Ann Arbor haalt Sanders 55 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michigan: Sanders vergroot zijn voorsprong lichtjes

Met 35 procent van de stemmen geteld, staat Bernie Sanders in 51,5 procent, tegen 46,7 procent voor Hillary Clinton. Geen nieuwsorganisatie roept Sanders tot de winnaar uit, onder meer omdat hartje Detroit, met een zwarte meerderheid, nog niet is geteld.

Zoals bekend: tot dusver wint Clinton met grote voorsprong bij zwarte kiezers.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mississippi: Trump op 49 procent, hoopt op 50 procent

In Mississippi staat Donald Trump met 15 procent van de stemmen geteld op 49,2 procent. Hij zegt het niet tijdens de persconferentie maar hij hoopt op 50 procent, want dan haalt hij alle delegates van de staat binnen. Ted Cruz staat momenteel op 35,5 procent. Kasich en Rubio halen minder dan 10 procent en halen op basis van dat resultaat sowieso geen afgevaardigden. Rubio staat voorlopig op een voor hem gruwelijke 4,6 procent. In Michigan haalt Rubio tot dusver 9 procent van de stemmen. Rubio heeft alles op zijn thuisstaat Florida gezet, waarop 15 maart wordt gestemd. Maar met dit resultaat is het de vraag of hij het nog een week kan uitzingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'Vertrouwen is belangrijker dan adverteren'

Donald Trump, die eerder al publiek en pers in zijn persconferenties verzamelde, koppelt daar nu product placement aan. Hij hekelt Mitt Romney, de vorige genomineerde van de Republikeinen, die Trump had aangevallen omwille van zijn falende bedrijven. Trump etaleert zijn water, zijn magazine. Wijn en steaks zijn ook te zien. Hij dankt de belangengroepen die voor miljoenen dollars aan advertenties tegen hem geplaatst hebben. Als deze avond iets bewijst, aldus Trump, dan dit: "Vertrouwen is belangrijker dan adverteren".

Over Marco Rubio en diens agressieve campagne tegen hem: 'Vijandigheid werkt niet voor iedereen'.

Hij reikt de hand naar Paul Ryan, speaker in het Huis van Afgevaardigden, en zegt dat er uiteindelijk een samenwerking zal moeten komen tussen de partijtop en zijn campagne om de Republikeinse meerderheid in Huis en Senaat veilig te stellen. De samenwerking zal niet mogelijk zijn met iedereen, zegt hij, maar met velen. "Ik ben iemand die verenigt".

Trump klinkt af en toe presidentieel, af en toe als iemand die op tv producten slijt. Neemt niet weg dat het een goede avond is voor hem.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint in Michigan

CNN roept Donald Trump uit tot winnaar. Met ongeveer 23 procent van de stemmen geteld, staat Trump op 38 procent tegen 25,9 procent voor John Kasich, 22 procent voor Ted Cruz en 9 procent voor Marco Rubio.

Dit is op dit ogenblik al een goede avond voor Trump, die aan zijn persconferentie begonnen is. Het parfum van crisis over de campagne waait weg. Michigan is de dertiende staat die Trump wint.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mississippi: de tellingen gaan traag

De winnaars van Mississippi zijn heel snel uitgeroepen, maar de stemmen worden er heel traag geteld. In beide partijen is ongeveer 1 procent van de stemmen echt geteld. Met dat grote voorbehoud: Clinton heeft tot dusver 83 procent van de Democratische stemmen binnengehaald, Donald Trump 51,5 procent van de Republikeinse. De verliezer van de dag zou wel eens Marco Rubio kunnen worden, die op 4,3 procent staat in Mississippi, en die ook in Michigan laatste is in de voorlopige resultaten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump neemt voorsprong in Michigan, nek-aan-nek bij Democraten

Met goed een kwart van de stemmen geteld is het nek-aan-nek bij de Democraten in Michigan, met 49,9 procent voor Bernie Sanders en 48,2 procent voor Hillary Clinton. In de laatste peilingen stond Clinton ruim 10 procent voor op Sanders.

Bij de Republikeinen, waar het eerst ook nipt was tussen John Kasich en Donald Trump, heeft Trump, met iets minder dan 20 procent van de stemmen geteld, een voorsprong verworven. Hij staat op 37,6 procent, tegen 27,5 procent voor Kasich, 21,4 procent voor Ted Cruz en 9 procent voor Marco Rubio.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint in Mississippi

Onder meer Fox, CNN en NBC roepen Donald Trump uit tot winnaar in Mississippi. Er zijn nog nauwelijks stemmen geteld, maar de combinatie van getelde stemmen en exitpolls stellen de nieuwsorganisaties in staat de winnaar uit te roepen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michigan: eerste resultaten nipt in beide partijen

Op basis van enkele procenten van de resultaten is het nipt in beide partijen in de staat Michigan. Bij de Republikeinen staat John Kasich gelijk met Donald Trump, met allebei 35,5 procent, Ted Cruz staat op 19 procent en Marco Rubio op 7,8. Bij de Democraten haalt Bernie Sanders voorlopig 52 procent tegen 47 voor Hillary Clinton.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mississippi: Hillary Clinton wint in de meeste categorieën

Hillary Clinton heeft volgens de exitpolls in de meeste categorieën gewonnen in Mississippi. De winst was overweldigend bij zwarte kiezers, maar ook bij witte kiezers zou ze de meerderheid winnen. Bij vrouwen wint ze overweldigend. Of Sanders in de staat bij jongeren won, valt nog af te wachten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton wint in Mississippi, Trump leidt

Bij het sluiten van de stembureaus roept CNN Hillary Clinton uit tot winnaar van de Democratische voorverkiezing in de staat Mississippi. Bij de Republikeinen is er een aanzienlijke voorsprong voor Donald Trump, maar die is niet groot genoeg, volgens CNN, om hem meteen tot winnaar uit te roepen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump, persconferentie met eigen Trump-producten

Donald Trump houdt om 3 uur in de Belgische nacht een persconferentie in Florida. Er is wijn, water en steak voorzien, volgens een journalist ter plaatste, allemaal van Trumps eigen merken. Kort nadat hij deze foto postte, werd het vlees (tijdelijk?) weer weggehaald.

Mitt Romney, tegenwoordig de grootste Republikeinse criticus van Trump, had aangegeven die Trumps water en steak mislukking waren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Timing van de uitslagen, in vier etappes

Over een uur gaan de stembussen dicht in de staat Mississippi. De meeste stembussen sluiten dan ook in Michigan, maar sommige blijven er open tot 3 uur Belgische tijd. Om 5 uur in de Belgische ochtend gaan de stembureaus in Idaho toe, en om 7 uur kan men in Hawaï beginnen te tellen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nieuwe peiling goed nieuws voor Ted Cruz en John Kasich

In een nieuwe nationale peiling is de voorsprong van Donald Trump op zijn rivalen fel geslonken. Hij haalt 30 procent tegen 27 procent voor Ted Cruz. Ook John Kasich doet het goed.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

166 delegates worden verdeeld bij de Democraten

De Democraten kiezen maar in twee staten, Michigan met 130 afgevaardigden en Mississippi met 36.

Tot dusver is de verdeling: Hillary Clinton met 673, en Bernie Sanders met 477. De superdelegates, de partijbonzen, kiezen tot nu buiten proportie voor Clinton: 461 tegen 22. Bij de Democraten heeft een kandidaat 2.383 afgevaardigden nodig om een meerderheid te halen. Het liefst behaalt men die meerderheid zonder gebruik te maken van superdelegates.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinen kiezen vannacht 150 afgevaardigden

In totaal staan vannacht bij de Republikeinen 150 delegates op het spel, 59 in Michigan, 40 in Mississippi, 32 in Idaho en 19 in Hawaï.

Tot dusver is de stand: Trump heeft 384 afgevaardigden, Ted Cruz 300, Marco Rubio 151 en John Kasich 37. Met 1.237 delegates wint een kandidaat de meerderheid.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De campagne is in crisis als...

Donald Trumps campagne is in crisis als hij niet in zowel Michigan als Mississippi wint. Ted Cruz verliest zijn momentum als hij in Mississippi niet ten minste in de buurt van The Donald eindigt. Gouverneur van Ohio John Kasich moet tweede worden in Michigan om enige schwung te manifesteren. En Marco Rubio mag niet weggespoeld worden. Hij heeft campagne gevoerd in Idaho en zou daar willen scoren. Over Idaho zijn geen peilingen bekend.

Bij de Democraten moet Bernie Sanders eigenlijk in Michigan winnen. Dit is ideaal terrein voor hem. De industriële neergang ten gevolge van globalisering is zijn thema en is nergens zo tastbaar als in Michigan, waar honderdduizenden industriebanen verloren gingen. Maar volgens peilingen komt hij achterop, vooral ten gevolge van zijn achterstand bij zwarte kiezers.

Clinton is in crisis als ze in Michigan of Mississippi verliest.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump en zijn 'nazi-groet'

Sinds enkele dagen laat de Republikeinse koploper Donald Trump zijn aanhangers tijdens meetings een eed zweren, waarbij ze zich ertoe verbinden om te gaan kiezen en op Trump te stemmen. Het beeld van een zaal met duizenden mensen met geheven rechterarm, deed sommigen de vergelijking maken met nazi-Duitsland. Trump zelf vindt de vergelijking ridicuul. Oordeel zelf in bijgevoegd filmpje.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump-campagne in crisis, Clinton onoverwinnelijk?

Vannacht worden in vier staten voorverkiezingen georganiseerd. Vooral naar de resultaten van industriestaat Michigan wordt uitgekeken. Bij de Republikeinen wordt naar tekenen van zwakte bij Donald Trump gekeken, bij de Democraten naar de weerbaarheid van Bernie Sanders.

Volg het hier vanaf middernacht LIVE en lees hier de voorbeschouwing..