"We hebben ons ingespannen en zijn erin geslaagd om de toestroom van migranten te beteugelen", zei voormalig vice-minister van migratie Giorgos Koumoutsakos donderdag tegen dpa. De VN-hulporganisatie voor vluchtelingen UNHCR had eerder de vluchtelingencijfers voor 2020 gepubliceerd. De conservatieve Griekse regering had de asielprocedure versneld en extra personeel ingehuurd.

Bovendien werden enkele duizenden migranten - meestal niet-begeleide of zieke minderjarigen met hun gezin - overgenomen door andere EU-landen. Duizenden mensen die waarschijnlijk asiel krijgen, zoals zwangere vrouwen en ouderen en gezinnen werden naar het vasteland gestuurd door de overheid. Bovendien worden nu de zeegrenzen met Turkije nauwgezetter bewaakt.

Humanitaire organisaties beschuldigen Athene ervan illegale pushbacks naar Turkije toe te staan, maar de regering ontkent dit. Volgens de Griekse asielcoördinatie-autoriteit zijn er momenteel ongeveer 17.000 migranten op de eilanden. Aan het begin van 2020 leefden meer dan 42.000 migranten in overbevolkte opvangkampen op Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos.

"We hebben ons ingespannen en zijn erin geslaagd om de toestroom van migranten te beteugelen", zei voormalig vice-minister van migratie Giorgos Koumoutsakos donderdag tegen dpa. De VN-hulporganisatie voor vluchtelingen UNHCR had eerder de vluchtelingencijfers voor 2020 gepubliceerd. De conservatieve Griekse regering had de asielprocedure versneld en extra personeel ingehuurd. Bovendien werden enkele duizenden migranten - meestal niet-begeleide of zieke minderjarigen met hun gezin - overgenomen door andere EU-landen. Duizenden mensen die waarschijnlijk asiel krijgen, zoals zwangere vrouwen en ouderen en gezinnen werden naar het vasteland gestuurd door de overheid. Bovendien worden nu de zeegrenzen met Turkije nauwgezetter bewaakt. Humanitaire organisaties beschuldigen Athene ervan illegale pushbacks naar Turkije toe te staan, maar de regering ontkent dit. Volgens de Griekse asielcoördinatie-autoriteit zijn er momenteel ongeveer 17.000 migranten op de eilanden. Aan het begin van 2020 leefden meer dan 42.000 migranten in overbevolkte opvangkampen op Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos.