Minder kinderen in Europa door crisis

© Reuters

Sinds de start van de economische crisis in 2008 worden er in heel Europa minder kinderen geboren.

De economische crisis, die startte in 2008, zorgt ervoor dat Europese twintigers het ouderschap langer uitstellen. Duitse onderzoekers stelden vast dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen het werkloosheidscijfer en het aantal geboortes.

Jongvolwassenen zijn erg hard getroffen door de crisis die uitbrak in 2008. Voornamelijk in Zuid-Europa zien de inwoners zich genoodzaakt de broeksriem aan te halen. De werkloosheid is een van de zorgwekkendste gevolgen van de crisis.

De relatie tussen de economische situatie van een land en de vruchtbaarheid van de bevolking is een controversieel onderwerp en wordt al langer bediscussieerd. Onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut voor Demografie beweren “dat het langdurig werkloos zijn van zoveel jonge mensen wel degelijk de demografie beïnvloedt.”

Uitstel is geen afstel

“De financiële crisis trof Europa net op een moment dat de bevolkingscijfers een stijgende trend kende”, zegt demograaf Michaele Kreyenfeld aan BBC.

28 Europese landen werden onder de loep genomen. In sommige gevallen is er een werkelijke daling waarneembaar van het aantal geboortes, terwijl in andere landen, waaronder België, eerder een einde komt aan de stijgende trend. In landen die relatief weinig voelden van de crisis, zoals Duitsland en Zwitserland, bleef het geboortecijfer stabiel.

De studie toont verder aan dat twintigers hun kinderwens uitstellen, maar niet laten varen. Het krijgen van kinderen op latere leeftijd is bovendien een trend die zich al enkele jaren voordoet. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content