Dat blijkt nadat 94 procent van de stemmen geteld zijn, zo meldt het Tsjechische bureau voor de statistiek.

De 68-jarige Zeman kreeg 55,7 procent van de stemmen achter zijn naam, terwijl zijn rivaal, de conservatieve minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg (75), op 44,3 procent van de stemmen kon rekenen.

Schwarzenberg is ook vice-premier in een door harde bezuinigingsmaatregelen onpopulaire centrumrechtse regering. Zeman stelde zich voor als de kandidaat van het linkse kamp en propageert een Scandinavisch welvaartsmodel. "Deze verkiezing laat niemand in Tsjechië koud", zei politoloog Jiri Pehe in Praag.

De eerste rechtstreekse verkiezing van de Tsjechische president ging vrijdag van start en werd gespreid over twee dagen.

Het staatshoofd benoemt de premier en de constitutionele rechters. De huidige president en bijtende EU-criticus Vaclav Klaus kan na twee ambtstermijnen niet meer aantreden. (Belga/TE)

Dat blijkt nadat 94 procent van de stemmen geteld zijn, zo meldt het Tsjechische bureau voor de statistiek. De 68-jarige Zeman kreeg 55,7 procent van de stemmen achter zijn naam, terwijl zijn rivaal, de conservatieve minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg (75), op 44,3 procent van de stemmen kon rekenen. Schwarzenberg is ook vice-premier in een door harde bezuinigingsmaatregelen onpopulaire centrumrechtse regering. Zeman stelde zich voor als de kandidaat van het linkse kamp en propageert een Scandinavisch welvaartsmodel. "Deze verkiezing laat niemand in Tsjechië koud", zei politoloog Jiri Pehe in Praag.De eerste rechtstreekse verkiezing van de Tsjechische president ging vrijdag van start en werd gespreid over twee dagen. Het staatshoofd benoemt de premier en de constitutionele rechters. De huidige president en bijtende EU-criticus Vaclav Klaus kan na twee ambtstermijnen niet meer aantreden. (Belga/TE)