Miljoen Egyptenaren herdenken overwinning

© reuters

Meer dan een miljoen mensen hebben het vrijdaggebed bijgewoond op het Tahrirplein in Caïro. Ze vroegen het leger op te treden tegen de corruptie en herdachten de tientallen doden van de volksopstand.

Een week na de val van president Hosni Mubarak vierden de Egyptenaren in groten getale hun felbevochten overwinning. Tevens wilden de aanwezigen het leger, dat de macht heeft overgenomen, onder druk blijven zetten om gevangenen vrij te laten en echte democratische hervormingen door te voeren.

De invloedrijke geestelijke sjeik Youssef el-Qaradawi leidde het vrijdaggebed op het plein. Hij feliciteerde daarbij de jeugd: “Zij wisten dat de revolutie uiteindelijk zou zegevieren. Maar de revolutie is niet over totdat we een nieuw Egypte hebben.”

Arrestatie ex-ministers

Intussen zijn vier toplui van het regime van ex-president Mubarak aangehouden op beschuldiging van corruptie en machtsmisbruik.

Onder de gearresteerden is voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor het geweld van de oproerpolitie tegen de demonstranten de afgelopen weken.

Ook de ex-minister van Huisvestiging Ahmed Maghrabi en zijn gewezen collega van Tourisme Zuheir Garana zijn opgepakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content