Miljardiar en filantroop Warren Buffet roept in een opiniestuk het Amerikaans Congres op de belastingen voor de 'superrijken' te verhogen. 'Mijn vrienden en ik zijn lang genoeg vertroeteld door een miljardairsvriendelijk Congres', zegt de voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway in een opiniestuk in de New York Times.

Buffets pleidooi voor hogere belastingen voor de 'superrijken' is een hart onder de riem voor president Barack Obama die belastingvoordelen wil afschaffen voor de eigenaars van zakenvliegtuigjes.

De tachtigjarige investeerder zei dat hij vorig jaar 6,9 miljoen euro belastingen betaalde. 'Dat lijkt veel geld', schreef Buffet. 'Maar ik betaalde maar 17,4 procent van mijn belastbaar inkomen - en dat is een lager percentage dan alle andere 20 mensen uit mijn kantoor. Hun belastingdruk bedraagt 33 tot 41 procent, gemiddeld 36 procent.'

'Belastingen schrikken investeerders niet af'

Buffet zegt verder dat het een misverstand is dat hogere belastingen banengroei en investeringen in de weg staan. 'Ik heb zestig jaar met investeerders samengewerkt en ik ben niemand tegengekomen - zelfs niet toen de belastingen op kapitaalwinsten 39,9 procent waren in 1976-77 - die afziet van een serieuze investering wegens de belastingvoet op de potentiële winst. Mensen investeren om geld te verdienen, en potentiële belastingen schrikken hen niet af.'

Hij wees er ook op dat er 40 miljoen banen bijkwamen tussen 1980 en 2000 . 'En je weet wat er daarna gebeurd is: lagere belastingvoeten en nog veel lagere banengroei.' (Belga/SD)

Miljardiar en filantroop Warren Buffet roept in een opiniestuk het Amerikaans Congres op de belastingen voor de 'superrijken' te verhogen. 'Mijn vrienden en ik zijn lang genoeg vertroeteld door een miljardairsvriendelijk Congres', zegt de voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway in een opiniestuk in de New York Times. Buffets pleidooi voor hogere belastingen voor de 'superrijken' is een hart onder de riem voor president Barack Obama die belastingvoordelen wil afschaffen voor de eigenaars van zakenvliegtuigjes. De tachtigjarige investeerder zei dat hij vorig jaar 6,9 miljoen euro belastingen betaalde. 'Dat lijkt veel geld', schreef Buffet. 'Maar ik betaalde maar 17,4 procent van mijn belastbaar inkomen - en dat is een lager percentage dan alle andere 20 mensen uit mijn kantoor. Hun belastingdruk bedraagt 33 tot 41 procent, gemiddeld 36 procent.' 'Belastingen schrikken investeerders niet af' Buffet zegt verder dat het een misverstand is dat hogere belastingen banengroei en investeringen in de weg staan. 'Ik heb zestig jaar met investeerders samengewerkt en ik ben niemand tegengekomen - zelfs niet toen de belastingen op kapitaalwinsten 39,9 procent waren in 1976-77 - die afziet van een serieuze investering wegens de belastingvoet op de potentiële winst. Mensen investeren om geld te verdienen, en potentiële belastingen schrikken hen niet af.' Hij wees er ook op dat er 40 miljoen banen bijkwamen tussen 1980 en 2000 . 'En je weet wat er daarna gebeurd is: lagere belastingvoeten en nog veel lagere banengroei.' (Belga/SD)