Militanten die aanslag op Malala Yousafzai pleegden, opgepakt

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De militanten die het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai probeerden te vermoorden, zijn gearresteerd. De jonge mensenrechtenactiviste werd in 2012 door de taliban in het hoofd geschoten.

Malala Yousafzai verwierf bekendheid toen ze als elfjarige in 2009 een blog begon over het leven onder de taliban, voor de Urdu-tak van de BBC. De jonge activiste werd in 2012 door militanten van de taliban in het noordwesten van Pakistan in het hoofd geschoten. Ze herstelde en werd internationaal geprezen voor haar strijd voor het recht op onderwijs voor kinderen.

Offensief tegen Pakistaanse taliban

De tien beschuldigde mannen werden in een gezamenlijke operatie van het leger, de politie en inlichtingendiensten gearresteerd. De operatie maakte deel uit van het offensief van het Pakistaanse leger tegen de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) en andere extremistische bewegingen in het land.

‘De groep die betrokken was bij de aanslag op Malala Yousafzai, werd gearresteerd’, zo citeert The Guardian de generaal Asim Bajwa.

De man meldde tijdens een persconferentie dat de groep deel uitmaakte van de TTP en dat de moordpoging op Malala een plan was van de huidige leider van de terreurbeweging, Maulana Fazlullah.

Sakharov-prijs voor mensenrechten

Malala woont nu samen met haar familie in Groot-Brittannië, waar ze na de aanslag naartoe gebracht werd voor verdere behandeling. Ondertussen won de jonge Malala de prestigieuze Sakharov-prijs voor de mensenrechten in de Europese Unie en werd ze genomineerd voor de nobelprijs voor de vrede.

Partner Content