West-Afrikaanse landen hebben interventieplan voor Niger opgesteld, VS schorst hulp

De militaire leiders van de Ecowas-landen hebben een plan opgesteld voor een mogelijke militaire interventie in Niger. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten reageert daarmee op de staatsgreep die vorige week woensdag in Niger plaatsvond, zo meldt de Franse zender RFI.

Het plan bevat “alle elementen van een mogelijke interventie, inclusief de benodigde middelen”. Het document vermeldt ook “hoe en wanneer we de strijdmacht zullen gebruiken”, zegt Abdel-Fatau Musah, commissaris voor Politieke Zaken, Vrede en Veiligheid van Ecowas. De stafchefs van de Ecowas-landen waren sinds woensdag voor overleg bijeen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Ecowas zal op basis van het document beslissen over een eventuele militaire actie in Niger.

Op 30 juli had het West-Afrikaanse blok zware sancties opgelegd aan Niamey. De putschisten kregen ook zeven dagen de tijd om de afgezette president Mohamed Bazoum in zijn functie te herstellen. Als er niet op die eis werd ingegaan, zou geweld tot de mogelijkheden behoren, zo werd ook gewaarschuwd. Twee dagen voor het einde van dat ultimatum blijft Ecowas wel de voorkeur geven aan een aan diplomatieke oplossing, zo klinkt het. Eerder had de Nigeriaanse president Bolu Tinubu wel al aan de senaat gevraagd om toelating te geven voor een militaire tussenkomst in Niger. Tinubu is ook voorzitter van Ecowas.

Washington schort hulpprogramma’s voor Nigerese regering op

De Verenigde Staten hebben een deel van hun hulpprogramma’s voor de Nigerese regering opgeschort. De “vitale” humanitaire hulp en voedselhulp zal wel worden voortgezet. Dat heeft Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, vrijdag meegedeeld in een reactie op de staatsgreep in Niger.

De Amerikaanse hulp aan de regering “is afhankelijk van democratisch bestuur en respect voor de grondwettelijke orde”, beklemtoont Blinken. Washington zal “de internationale hulp en samenwerking blijven evalueren naarmate de situatie ter plaatse evolueert”. De VS hadden de afzetting van president Mohamed Bazoum eerder al streng veroordeeld. Maar er was nog geen beslissing genomen over de internationale hulpprogramma’s voor de regering van Niger. Die programma’s zouden in totaal enkele honderden miljoenen dollars waard zijn.

Blinken stelt in zijn verklaring ook dat “de activiteiten van de Amerikaanse regering in Niger waar mogelijk worden voortgezet, met inbegrip van diplomatieke operaties en de operaties voor de veiligheid van Amerikaanse ambtenaren”. Woensdag hadden de VS al beslist het niet-essentiële personeel terug te roepen uit de ambassade in Niamey. In Niger bevinden zich op dit moment ook nog een duizendtal Amerikaanse soldaten in het kader van de strijd tegen jihadistisch geweld in de Sahel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content