Milieucriminaliteit: ‘Opbrengst huizenhoog, straffen laag’

Afval wordt illegaal naar het buitenland geëxporteerd © Reuters

Grensoverschrijdende milieucriminaliteit is doorgaans in handen van de georganiseerde misdaad. En deze criminaliteit brengt veel op, 30 tot 70 miljard dollar per jaar, terwijl de pakkans en de straffen laag zijn.

Dat staat in een rapport van het EU-orgaan voor gerechtelijke samenwerking, Eurojust.

Het rapport schat de winsten van milieucriminelen op 30 tot 70 miljard dollar per jaar (24 tot 56 miljard euro). Maar de misdaden worden zelden door de nationale autoriteiten aangepakt en als ze aangepakt worden blijven de straffen laag.

Het gaat in het rapport onder meer over illegale export van gevaarlijk afval uit Italië en Ierland naar derde landen, verschillende vormen van watervervuiling in Griekenland, Hongarije en Zweden en illegale export/import van vogeleieren en apen.

Het is de eerste maal dat Eurojust dergelijke criminaliteit onderzoekt.

De georganiseerde misdaad die deze misdrijven begaat, is vaak dezelfde die ook in andere takken van criminaliteit actief is.

‘Coördinatie’

De organisatie onderzocht de nationale structuren voor de handhaving, de toegang tot expertise en de mogelijke oplossingen. De illegale handel in afval wordt te weinig gerapporteerd of simpelweg niet onderzocht. Bovendien is er een gebrek aan coördinatie tussen de bevoegde autoriteiten op zowel nationaal en internationaal niveau.

Eurojust raadt aan het verzamelen van inlichtingen op lidstaatniveau beter te ontwikkelen en Eurojust sneller te betrekken bij de coördinatie van het onderzoek.

Eurocommissaris Vera Jourová: “Eén van mijn prioriteiten als eurocommissaris is om het vertrouwen van de burgers in de rechtsstelsels van de EU te versterken. Milieucriminaliteit bedreigt zowel het menselijk leven, de gezondheid als de natuurlijke hulpbronnen. Deze misdaden hebben invloed op de gehele samenleving. Derhalve moeten we ze aanpakken met dezelfde ernst als voor andere strafbare feiten.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content