‘Migratie is als verkeer: we noemen het niet goed of slecht’

Alexander De Croo © Belga Image

‘Er rijden auto’s in alle richtingen, maar we noemen het niet goed of slecht. We leiden het enkel in goede banen, zodat mensen veilig rijden en opstoppingen worden opgelost’, aldus minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD).

‘Migratie is als verkeer. Er rijden auto’s in alle richtingen, maar we noemen het niet goed of slecht. We leiden het enkel in goede banen, zodat mensen veilig rijden en opstoppingen worden opgelost.’ Dat zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bij een overleg met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), waarvan ons land volgend jaar het voorzitterschap van het uitvoerend comité op zich neemt.

De Croo wil dat er meer wordt ingezet op bijstand van landen die in de onmiddellijke nabijheid liggen van de landen die mensen ontvluchten. België trok dit jaar het recordbedrag van 150 miljoen euro uit voor humanitaire hulp en verhoogt dat volgend jaar tot 170 miljoen. Van het bedrag van dit jaar wordt 51 miljoen uitgegeven in Syrië zelf en buurlanden als Libanon en Turkije.

Buurlanden mogen niet bezwijken

‘Steeds meer vluchtelingen zijn meer dan tien jaar op de vlucht en verblijven al die tijd in naburige landen. Het is cruciaal dat die buurlanden niet bezwijken onder de druk en voor vluchtelingen een baken van stabiliteit en veiligheid blijven’, zegt De Croo. ‘Dat vraagt evenwel zware inspanningen, die echter allerminst vanzelfsprekend zijn omdat heel wat van deze landen geen aanspraak kunnen maken op de klassieke ontwikkelingsbudgetten.’

Ons land vraagt andere donorlanden ook om ons beleid van niet-geoormerkte bijdragen te volgen zodat een organisatie als IOM opvanglanden kan bijstaan en kan opereren op basis van noden, en niet volgens bureaucratische regels. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content