Migratie en slavenhandel in Libië centraal op Afrikaans-Europese top

Afrikaans-Europese top © Belga Image

In de Ivoriaanse stad Abidjan houden de staats- en regeringsleiders van 83 Afrikaanse en Europese landen woensdag en donderdag een top. Woensdagavond meldde de Franse president Macron dat een akkoord bereikt was over dringende evacuatie van mensenhandelslachtoffers.

Honderdduizenden Afrikanen proberen de armoede in Afrika te ontvluchten. Ze doorkruisen de Sahel en proberen de Middellandse Zee over te steken, op zoek naar een beter leven in Europa. De Europese landen proberen die economische migratie tegen te houden of in te dijken.

Beelden die CNN verspreidde over Libië lokken nu geschokte reacties uit. Op de beelden is te zien hoe migranten er per opbod verkocht worden, als op een veemarkt.

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van de EU, noemt de slavenhandel ‘ontoelaatbaar’. De Belgische premier Charles Michel vindt de toestanden ‘onze tijd onwaardig’ en ‘walgelijk’. De Franse president Macron sprak van tevoren van ‘misdaden tegen de menselijkheid’ en hoopt op een Afrikaans-Europees akkoord om de netwerken van mensenhandelaars te breken.

Woensdagavond meldde de Macron dat de leiders van negen Europese en Afrikaanse landen, waaronder Libië, zijn samen met de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie overeengekomen om ‘de komende dagen of weken dringende evacuaties’ uit te voeren van migranten die het slachtoffer zijn geworden van mensenhandelaars in Libië.

Migratie

Over de aanpak van migratie lijken de meningen uiteen te lopen. De Nederlandse premier Mark Rutte hield de voorbije dagen een pleidooi in de pers voor het terugsturen van migranten naar veilige landen en voor een herziening van de Conventie van Genève.

De Duitse kanselier Angela Merkel sprak in Abidjan over een ‘gemeenschappelijk belang om een einde te maken aan de illegale migratie’. Ze wil wel een ‘wettelijk kader’ creëren die mensen uit Afrika kansen biedt op vorming en opleiding.

Premier Charles Michel vindt dat er, vijftig jaar na het einde van het koloniale tijdperk een ‘win-win partnership’ moet komen, waarbij zowel Europeanen als Afrikanen ‘hun verantwoordelijkheid nemen en hun engagementen respecteren’. Michel meent dat er maatregelen moeten komen die de economische ontwikkeling in Afrika vooruit helpen, zodat de armoede er afneemt.

Partner Content