Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Wereldbank.

Volgens een rapport over Migratie en Ontwikkeling, deze week gepresenteerd in Genève, zullen migranten uit ontwikkelingslanden dit jaar 351 miljard dollar (260 miljard euro) naar huis sturen. Dat is 8 procent meer dan in 2010 en daarmee meer dan vlak voor de financiële crisis. Deze zogenaamde 'remittances' bedragen 406 miljard dollar (302 miljard euro) als ook de migranten uit andere landen worden meegerekend.

Onder de landen die hier het meest van profiteren, in verhouding tot hun bruto binnenlands product, zijn Tadjikistan, Lesotho, Moldavië en Libanon. Voor het eerst sinds de financiële crisis is het bedrag dat alle ontwikkelingsregio's hierdoor binnenkrijgen weer gegroeid.

Wisselkoers

De groei is in een paar regio's hoger dan verwacht. Dat komt ten dele door de gunstige wisselkoers, aldus het rapport, wanneer de munt in de landen van herkomst minder waard wordt in dollars.

De groei van remittances naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied viel tegen, door "voortdurende zwakte in de Amerikaanse economie". "Hardnekkige werkloosheid in Europa en de Verenigde Staten heeft gevolgen voor de kans op werk voor bestaande migranten, maar ook voor de politieke houding tegenover nieuwe migranten", aldus het rapport.

Volgens het rapport groeit het bedrag aan remittances ook doordat migranten zich over meer verschillende regio's verdelen. Het aantal Filipijnen in het Westen nam bijvoorbeeld af, maar in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Afrika nam hun aantal toe. De remittances naar Azië komen voor een belangrijk deel uit de Golfstaten, terwijl ze voor Latijns-Amerika voor een belangrijk deel uit de VS en Spanje komen.

Armoedebestrijding

Volgens de OESO bedroeg de totale ontwikkelingshulp in 2009 127 miljard dollar (94 miljard euro), veel minder dan het totaal aan remittances. Volgens het Wereldbankrapport dragen remittances bij aan de vermindering van armoede, waardoor mensen meer geld kunnen besteden aan gezondheid en onderwijs en waardoor kinderarbeid kan afnemen, bijvoorbeeld.

Sommige mensen zijn kritischer. "Er zijn geen ontwikkelingsdoelen verbonden aan remittances", zegt Elaine Zuckerman, directeur van Gender Action. Volgens haar gaat het geld direct naar families, waardoor er geen garantie is dat het terechtkomt bij projecten van publiek belang, zegt ze. "Zoals het bestrijden van hiv/aids of het geven van gelijke rechten aan vrouwen." (IPS/AW)

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Wereldbank.Volgens een rapport over Migratie en Ontwikkeling, deze week gepresenteerd in Genève, zullen migranten uit ontwikkelingslanden dit jaar 351 miljard dollar (260 miljard euro) naar huis sturen. Dat is 8 procent meer dan in 2010 en daarmee meer dan vlak voor de financiële crisis. Deze zogenaamde 'remittances' bedragen 406 miljard dollar (302 miljard euro) als ook de migranten uit andere landen worden meegerekend.Onder de landen die hier het meest van profiteren, in verhouding tot hun bruto binnenlands product, zijn Tadjikistan, Lesotho, Moldavië en Libanon. Voor het eerst sinds de financiële crisis is het bedrag dat alle ontwikkelingsregio's hierdoor binnenkrijgen weer gegroeid.WisselkoersDe groei is in een paar regio's hoger dan verwacht. Dat komt ten dele door de gunstige wisselkoers, aldus het rapport, wanneer de munt in de landen van herkomst minder waard wordt in dollars.De groei van remittances naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied viel tegen, door "voortdurende zwakte in de Amerikaanse economie". "Hardnekkige werkloosheid in Europa en de Verenigde Staten heeft gevolgen voor de kans op werk voor bestaande migranten, maar ook voor de politieke houding tegenover nieuwe migranten", aldus het rapport.Volgens het rapport groeit het bedrag aan remittances ook doordat migranten zich over meer verschillende regio's verdelen. Het aantal Filipijnen in het Westen nam bijvoorbeeld af, maar in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Afrika nam hun aantal toe. De remittances naar Azië komen voor een belangrijk deel uit de Golfstaten, terwijl ze voor Latijns-Amerika voor een belangrijk deel uit de VS en Spanje komen.ArmoedebestrijdingVolgens de OESO bedroeg de totale ontwikkelingshulp in 2009 127 miljard dollar (94 miljard euro), veel minder dan het totaal aan remittances. Volgens het Wereldbankrapport dragen remittances bij aan de vermindering van armoede, waardoor mensen meer geld kunnen besteden aan gezondheid en onderwijs en waardoor kinderarbeid kan afnemen, bijvoorbeeld. Sommige mensen zijn kritischer. "Er zijn geen ontwikkelingsdoelen verbonden aan remittances", zegt Elaine Zuckerman, directeur van Gender Action. Volgens haar gaat het geld direct naar families, waardoor er geen garantie is dat het terechtkomt bij projecten van publiek belang, zegt ze. "Zoals het bestrijden van hiv/aids of het geven van gelijke rechten aan vrouwen." (IPS/AW)